Ko smo?

Institut za medije Crne Gore (IMCG) je neprofitna organizacija posvećena poboljšanju profesionalnih standarda u crnogorskom novinarstvu, novinarske etike, prava građana na slobodu izražavanja i razvoju slobodnih medija. Posebnu pažnju poklanjamo razvoju medijskih politika i medijske pismenosti kroz jačanje kritičke svijesti građana/ki.

Djelijemo s uvjerenjem da su načela etičkog novinarstva dragocjen resurs koji izgrađuje poštovanje ljudskih prava. Naše inicijative su usmjerene i na zaštitu prava ranjivih grupa i mladih u medijima, spečavanje govora mržnje, slobodan pristup informacijama, unapređeje digitalnih prava u onlajn sferi.

Naš cilj su bolji mediji i medijski pismeni građani.

U fokusu naših aktivnosti su obuke, istraživanja, zagovaračke inicijative, kampanje, izdavačka djelatnost i zakonodavne inicijative.

Institut za medije je osnovan 2000. godine i kroz njegove programe obuke su prošle generacije mladih novinara osposobljene za obavljanje osnovnih, ali i složenijih zadataka u medijima.

Institut za medije tijesno sarađuje sa profesionalnim, medijskim organizacijama u Crnoj Gori, regionu i Evropi. IMCG je punopravni član Mreže za profesionalizaciju medija jugoistočne Evrope (SEENPM), i Mreže za digitalna prava u Jugoistočnoj Evropi I predstavlja svojevrsnu platformu za medjunarodnu saradnju medijskih profesionlaca Crne Gore sa kolegama u regionu i Evropi.

Tim

Akti i izvještaji

  • Godišnji izvještaj za 2021. godinu

Partneri

Donatori

Mreže čiji smo članovi