U svijetu koji je preplavljen medijima, od esencijalnog je značaja razvijati medijsku pismenost od najranijih dana. Mediji su neizostavni pratilac svakodnevnog života, kako odraslih tako i djece i sa razvojem tehnologije i novih medijskih formata, raste i utjcaj medija na svakodnevni život, posebno na djecu i mlade.

Mediji ne samo da oblikuju kako se informišemo, već oblikuju i socijalizaciju, zabavu i učenje kod djece. S porastom broja platformi i digitalnih alata, djeca su danas izložena medijima više nego ikad prije. Ovo stalno prisustvo medija može imati i pozitivne i negativne posljedice. Dok mediji mogu biti moćno sredstvo za obrazovanje i razvoj kreativnosti, postoji i rizik od izloženosti neprimjerenim sadržajima, dezinformacijama i digitalnom nasilju.

Medijska pismenost postaje ključna vještina u obrazovanju mladih. Edukacija o medijskoj pismenosti pomaže djeci da kritički procjenjuju sadržaj koji konzumiraju, te da sami kreiraju medijske poruke i budu glas koji se više čuje u medijima.

Kroz interaktivne primjere, vježbe i uputstva iz ovog praktikuma, djeca će učiti kako se ponašati i postupati u određenim situacijama, ali i kako rješavati probleme i izražavati svoje mišljenje. Praktikum pruža mogućnost djeci da uz njega postanu bolje informisani, kritički orjentisani prema sadržajima koji su pred nima, pruža korisne savjete koji će djeci pomoći da bolje razumiju medije i kako oni oblikuju naš svijet, osnažujući ih da postanu odgovorni i svjesni konzumenti medijskih sadržaja.

Posebno skrećemo pažnju da su ilustracije koje su dio ovog praktikuma nastale uz pomoć vještačke inteligencije.

Autor ovog praktikuma je učitelj, Sava Kovačević.

Izradu ovog praktikuma finansira Ambasada SAD u Podgorici. Mišljenja, nalazi, zaključci ili preporuke koji su ovdje izneseni su stav autora i ne odražavaju nužno stav Stejt dipartmenta/Vlade SAD.

Praktikum možete preuzeti na našem sajtu Čitaj između redova.