Povodom kršenja etike u izvještajima o dva masovna ubistva u Srbiji

Većina onlajn medija na zapadnom Balkanu prekršili su etičke standarde kada su izvještavali o dvije masovne pucnjave u Srbiji prošle sedmice. U pravilu  su o ovim tragičnim događajima izvještavali senzacionalistički, objavljujući informacije koje nisu od javnog interesa. U mnogim slučajevima,onlajn mediji su kršili etičke kodekse koje ti mediji prihvatili; u dosta slučajeva, informacije su objavljene protivzakonito.

Čak ni etablirani mediji, a kamoli brojni ‘portali’ spornog porijekla, uglavnom nisu marili ni za osjećanja žrtava, ni za njihove porodice, zanemarujući Smjernice UNICEF-a za izvještavanje o djeci.

Naslovi su sadržavali groteskna pretjerivanja, mnogo nepotrebnih detalja i pretjerano slikovitih opisa. Mnoge medijske kuće objavile su i ime i fotografiju maloljetnog počinitelja, kao i video zapise, fotografije i detaljne opise navodnih mjesta zločina, objavljujući sadržaj sa informacijama koje nisu provjerene i koje su nepotrebne. Ovo je bilo propraćeno beskrajnim nagađanjima o motivima, uz brojne izjave svjedoka, djece i njihovih roditelja, kako bi se povećao gledalački i čitalački doseg. Etički kodeksi upozoravaju novinare na zloupotrebu osjećanja tuge i boli osoba koje su učestvovale u tragičnim događajima.

Od javnih ličnosti različitih profila traženo je, ili su one dobrovoljno dale, mišljenje. Ipak, malo koje od tih mišljenja je pomoglo da se javnost smiri i umiri. Određeni broj političara, poput predsednika Srbije Aleksandra Vučića, dali su svoj doprinos ispraznim govorima, koji kao da su bili posebno osmišljeni da nanesu dodatnu bol preživjelima, njihovim porodicama i široj javnosti. U Srbiji su zvaničnici čak dijelili informacije čije je objavljivanje zabranjeno Zakonom o zaštiti podataka o ličnosti i Zakonom o pravima pacijenata. Ne samo da su mediji, sa vrlo malim izuzecima, spremno objavljivali takve izjave doslovno, nego urednici obično nisu uspijevali umanjiti mogući uticaj takvog uvredljivog sadržaja bilo kakvim kritičkim osvrtom ili dodatnim informacijama.

Široko rasprostranjena praksa kopiranja sadržaja koji su ranije objavili drugi mediji, bez provjere njegove vjerodostojnosti, bila je pretjerana,  na šta etički kodeksi takođe snažno upozoravaju. Bezbrojni korisnici društvenih mreža nekritički su dijelili takav sadržaj, pojačavajući njegov doseg i uticaj.

Između ostalog, medijski etički kodeksi u regionu zahtijevaju od autora i urednika da budu krajnje oprezni kada izvještavaju o djeci i maloljetnicima, uzimajući, prije svega, u obzir interes djece i poštujući Konvenciju UN o pravima djeteta. Kako su upozoravali savjeti za medije u regionu, objavljivanje informacija na osnovu kojih se mogu identifikovati djeca i maloljetnici koji su bili žrtve, svjedoci ili navodni počinioci zločina, kao što su njihova imena ili fotografije, ili imena i fotografije članova njihovih porodica, odnosno mjesta njihovog prebivališta, suprotno je profesionalnim standardima. Kodeksi, takođe, nalažu da se sve teme vezane za lične tragedije tretiraju s dužnom pažnjom. Urednicima se takođe izričito savjetuje da se uzdrže od objavljivanja sadržaja koji bi čitalačkoj i gledalačkoj publici mogao nanijeti bol, osim u slučajevima kada objavljivanje takvog sadržaja služi javnom interesu. Važno je da nesporna tražnja javnosti za takvim sadržajem ne smije biti opravdanje za objavljivanje informacija koje narušavaju privatnost osoba.

SEENPM poziva urednike medija u regionu da odmah prekinu praksu senzacionalističkog izvještavanja o traumatičnim događajima. Pozivamo urednike da pažljivo pregledaju nacionalne kodekse novinara i druge savjete o profesionalnim standardima i ponovo upoznaju svoje zaposlene sa tim standardima.

SEENPM takođe poziva urednike da prestanu sa praksom nekritičkog objavljivanja izjava političara i drugih javnih ličnosti, posebno kada one imaju potencijal da uvrijede, uznemire ili traumatizuju javnost.

SEENPM poziva urednike da prekinu sa praksom doslovnog prenošenja sadržaja drugih medija bez provjere i odobrenja autorskih prava.

SEENPM poziva korisnike društvenih mreža da budu oprezni s vijestima o traumatičnim događajima i da se suzdrže od dijeljenja vijesti koje krše standarde profesionalnog novinarstva.