Etablirani mediji u Crnoj Gori uglavom ne objavljuju sadržaj koji sadrži govor mržnje, ali ni ne ulažu dodatan napor da ukažu da je riječ o spornom govoru koji generišu donosioci odluka ili drugi društveni akteri i da rasvijetle i objasne kontekst, pokazao je šestomjesečni monitoring koji je sproveo tim Instituta za medije Crne Gore.

U komentarima čitalaca na platformama etabliranih portata je zabilježen sporan govor sa elementima govora mržnje.

Sa druge strane, na portalima IN4S i Aktuelno bilo je primjera tekstova ili naslova sa elementima neprihvatljvog govora. U odnosu na ukupan broj odobrenih komentara, na portalima IN4S i Aktuelno je uočen značajan broj komentara u kojima se šire uvrede, pozivi na nasilje i mržnja.

Nalozi svih onlajn analiziranih medija na Fejsbuku obiluju spornim sadržajima koji šire korisnici ove društvene mreže.

Analizirani su portali CDM, Vijesti online, portal Radio-televizije Crne Gore RTCG, zatim Dnevnik 2 TVCG , u periodu od jula do decembra 2022, te portali IN4S i Aktuelno koji su prethodnim istraživanjima prepoznati kao medij koji šire sporni sadržaj, a izdvojili smo tri događaja/incidenate koji generišu/sadrže uvrede na nacionalnoj, polnoj i seksualnoj osnovi ili za koje sumnjamo da sadrže elemente govora mržnje.

Ovu analizu smo temeljili i na intervjuima sa iskusnim novinarima i urednicima iz Crne Gore, Bosni i Hercegovine i Srbije kojima smo predstavili zaključke do kojih smo došli. Njihov glavni zaključak je da je obaveza medija da čitaoce moraju upoznati sa spornim i nezakonitim sadržajem koji generišu donosioci odluka ili drugi društveni akteri, uključujući i same medije.

Prećutkivanje govora mržnje smatra se odobravanjem govora mržnje ili saučesništvom u širenju štetnog sadržaja.

Analiza je dostupna na našem sajtu.

Ova analiza kreirana je kroz projektat “Mediji za odgovorno društvo”, koji realizuju Medijska asocijacija Jugoistočne Evrope u partnerstvu sa  Društvom profesionalnih novinara Crne Gore i Institutom za medije Crne Gore, a podržan je kroz program „OCD u Crnoj Gori – od osnovnih usluga do oblikovanja politika – M’BASE“ koji sprovode Centar za građansko obrazovanje (CGO), Friedrich-Ebert-Stiftung (FES), Centar za zaštitu i proučavanje ptica Crne Gore (CZIP) i Politikon mreža. Projekat finansira Evropska unija, a kofinansira Ministarstvo javne uprave.