Institut za medije Crne Gore (IMCG) pokreće kampanju ,,Budimo pristojni. Za mržnju nema(j)mo kad” da bi skrenuli pažnju na problem rastućeg trenda uvredljivog govora i govora mržnje u onlajn prostoru koji se intenzivirao u dugotrajnim političkim i društvenim krizama u našoj zemlji.

I pored zakona koji tretiraju govor mržnje, u Crnoj Gori nema sistemskog odgovora na potrebu suzbijanja govora mržnje.

Stručnjaci upozoravaju da se krivična djela izazivanja govora mržnje najčešće ne procesuiraju, a da veliki broj krivičnih prijava završi pred prekršajnim sudovima.

Širenju ovog nezakonitog sadržaja pogoduje i to što medijska zajednica u Crnoj Gori nema jaku samoregulacije, a sekcije za komentare čitalaca i nalozi na društvenim mrežama onlajn medija postaju mjesta ekspanzije psovki, uvreda, zapaljivog govora i govora mržnje.

Zato smatramo da svi društveni akteri imaju odgovornost da se, posebno u kriznim političkim dešavanjima, aktivno uključe u spriječavanje širenja netačnih informacija, uvreda i mržnje koja razara kulturu dijaloga i građanske vrijednosti.

Kako IMCG u kontinuitetu radi da edukaciji građana i građanki različite dobi na jačanju kritičkog razmišljanja i prepoznavanju neprofesionalnog medijskog sadržaja, kroz ovu kampanju naš tim je pripremio kratke video forme koje su inspirisane komentarima čitalaca u onlajn medijima i na društvenim mrežama.

Time IMCG želi da građanima i građankama pomogne da prepoznaju govor mržnje i da spriječe njegovo dalje širenje. Sadržaj ima za cilj da ukaže na problem, da se kritički odredi prema njemu i ukaže na negativne efekate koje ima po crnogorsko društvo.

Videa urađena u ovoj kampanji dostupna su na Jutjub nalogu Instituta za medije.