Dokle će trajati nadgornjavanje SAD i Marka Zakerberga, Fejsbuka i zakonopisaca, Instagrama i uruženja roditelja, ne znam, ali fetišizovanje ženskog tijela i pumpanje seksualne fantazije na rječit način pokazuju kako kapitalizam osnažen alatima tehnokratije oblikuje tijelo i upravlja voljom

PIŠE: Brano Mandić

Bio jednom jedan čep u boci šampanjca. Flašu uzela Kim Kardašian i dobro je protresla, uz veliki prasak. Ne samo da je čep izletio, već je pokuljala grdna pjena preko ženske glave.

A đe je bila čaša?

To je već teško pojasniti dok ne pogledaš sliku. Kao da baca bidermajer, diva džank kulture uspjela je da napuni čašu šampanjca na vlastitoj stražnjici. Sjećamo se toga kolektivno, jer je oborilo Internet. Ili bolje reći, Internet je pao na dupe.

Tog je dana dražesnu Kim krenulo u životu još bolje, pa njena zadnjica danas vrijedi nepregledna polja šampanjca što ih ispija sa svojim suprugom Kanje Vestom, koji se u međuvremenu okrenuo Hristu.

Divne su šoubiz bajke a najljepše je kako utiču na mlade. Prošlo je sedam godina od slavne fotografije, kao posljedicu imamo trend u estetskoj hirurgiji – zahvat poznat kao „brazilski lift“. Doktor mladoj pronađe izvor sala, recimo u stomaku, pa ga sprovede crijevom za liposukciju prema guzi u koju sjuri sav prikupljeni materijal (ne bilo primijenjeno, kao što se devedesetih pretakalo gorivo).

Cijela rabota nema veze sa prirodnom anatomijom žene, riječ je o stripovskom pretjerivanju, o opasnom kockanju sa zdravljem, ali brojke ne lažu i pumpanje dupeta do granica horizontalne funkcionalnosti, opremanje dupeta da bude natkasna, da se sa njega može nazdraviti – najbrže je rastući trend estetske hirurgije u svijetu.

Nije lako sročiti politički korektan elaborat na ovu temu. Naime, jedna rasna hiper karakteristika, odnosno fantazija povezana sa fotošopiranom predstavom Afro-Amerikanki, kidnapovana je od etničke Jermenke Kim Kardašian i spakovana u kultur-imperijalistički komplet za široku upotrebu. Možda to i nije glavna briga na brdovitom Balkanu, priznajem, ali lokalni doktori već naveliko nude brazilski lift, ili augmentaciju zadnjice, kako se to učeno kaže. Svuda gdje se probila kultura Instagrama možete biti nemirni u pogledu estetskih i etičkih komandi koje ova i druge mreže prostiru ka nebranjenoj zoni puberteta.

Posebno se u svijetu djevojčica dešava potres koji je majku  kompaniju Fejsbuk doveo na isljedničku klupu, nakon što je dokazano da svaka treća tinejdžerka na Instagramu slabije spava, loše misli o sebi, ili osjeća bezrazložan strah. Dokle će trajati nadgornjavanje SAD  i Marka Zakerberga, Fejsbuka i zakonopisaca, Instagrama i uruženja roditelja, ne znam, ali fetišizovanje ženskog tijela i pumpanje seksualne fantazije na rječit način pokazuju kako kapitalizam osnažen alatima tehnokratije oblikuje tijelo i upravlja voljom.  

Prosto rečeno, djevojčice su depresivne, jer misle da nisu dovoljno lijepe. Upoređivanje, takmičenje, sav taj kapitalistički momentum proizvodnje viška vrijednosti, stvorio je višak psiho-tenzije i osjećaj da tvom tijelu (čitaj: guzici) nešto fali.

Lista umišljenih falinki je raznorodna, ali biram ovu brazilsku muku, jer je galopirajući oblik virtualne turbo estetike i apsolutni šik ludila koje se putem mreža seli u glavni medijski tok.

Ali kako je moguće da je Fejsbuk skrivao da njihov proizvod pravi štetu u glavama mladih? Ovo je pitanje za naivne. Naravno da je kapitalizam u svojoj suštini antidruštven, porinut duboko u slijepu težnju za profitom. A da bi se to uvidjelo nije dovoljna pozadina Kim Kardašian, jer postoje i pozadine njene pozadine.

Vrijeme je da pomenem jednu finu damu koja vjerovatno prezire brazilska dupeta, dok emancipovano pije sok od šargarepe i zaziva žene širom svijeta da vode planetu ka napretku. Šeril Sandberg joj je ime,  ona je prva direktorka Fejsbuka, plus autorka hit-knjige: Lean in: Woman, work and will to lead. Gospođa je teška dvije milijarde dolara,  živi zaštićena i vjerovatno ne haje za fantaziju o velikim guzovima Barbadosa. Ona takvu fantaziju, kao i mnoge druge, omogućava, preko paramedijske prirode svojih društvenih mreža. Jedna od trideset najmoćnijih žena svijeta, Šeril se perom bori da sve djevojke postanu jake i odlučne. Ista ta Šeril Sandberg mladim ženama prvo uvali Instagram neuroze, depresije i anksiozne poremećaje, zatim o tome ćuti kako bi zaradila, a onda prodaje feministički bestseler i optimizam odozgo.

A djevojke? Šta će biti s djevojkama u svijetu toliko ciničnom da milijarderi nude društvenu emancipaciju? Neke od njih će maštati o džinovskom dupetu i sličnim medijskim trendovima. Druge će čitati knjige Šeril Sandberg i pokušati da se uklope u fantaziju o super-ženi sa devet nula na računu.

Ipak, one koje žele da mijenjaju svijet, možda će čitati Rozu Luksemburg i na jezik sadašnjice prevesti onu staru: prije ćeš napuniti čašu šampanjca na vlastitom dupetu, nego rodnu borbu odvojiti od klasne.

Ovaj članak je urađen uz finansijsku podršku  Nacionalne zadužbine za demokratiju. Sadržaj je isključivo odgovornost autora i izdavača Instituta za medije Crne Gore i nužno ne odražava stavove donatora.