Autorski tim: Učenice Srednje mješovite škole „Golubovci“- Darija Šćekić, Milena Vuletić, Anđela Anđušić

Mediji su svuda oko nas i predstavljaju mnogo više od klasičnih prenosilaca informacija. Nesporno je da se mogu iskoristiti kao univerzalni izvor znanja ili kao podstrekači mašte i razmišljanja. Međutim, kako oni ne bi iskoristili nas, važno je da mudro biramo i kritički vrednujemo sadržaje sa kojima se susrijećemo.

Iskustvo stečeno na radionicama Medijske pismenosti omogućilo nam je da znanje o prepoznavanju činjenica, plasiranju informacija i dezinformacija, iskoristimo u daljem radu.

Zainteresovane za ekologiju i svjesne njenog značaja, istaživale smo na ove teme i naišle na različite vrste sadržaja. Posebnu pažnju su nam privukle vijesti o presušivanju Biogradskog jezera.  Sam naslov, kao i njegove karakteristike,veličina, prirodne pojave i godišnje doba kada je vijest nastala, bili su elementi za podsticanje sumnje i ukazivanje na netačnost sadržaja.

Prepoznale smo da nisu u pitanju činjenice, već nedovoljno utemeljeni i poluistiniti sadžaji, odnosno dezinformacije predvođene clikbait-om. Izostali su potpuni i tačni odgovori na pitanja KO? ŠTA? KADA? GDJE? i KAKO?