Institut za medije Crne Gore organizovao je radionicu ,,Kako provjeravati činjenice” za učenike južne regija, koju su u ime organizacije vodile Milica Bogdanović i Vesna Rajković Nenadić. Radionica je dio projekta ,,Čitaj između redova 2” koji finansijski podržava Ambasada Sjedinjenih Američkih Država u Podgorici.

Na radionici je bilo oko 30 učenika i nastavnika iz Ulcinja, Budve, Herceg Novog, Kotora, Danilovgrada i Golubovaca, a trenerice su sa njima razgovarale o tome zašto su činjenice važne i kako se šire netačne informacije.

Profesori su sa prisutnima podijelili zabrinutost što se izborni predmet medijska pismenost u svim gimnazijama nedovoljno promoviše.

„Prije tri godine nijesmo imali grupu koja je izučavala medijsku pismenost. Medjutim. i prošle i ove godine smo ponovo uspjeli da formiramo grupu. Smatram da je medijska pismenost učenicima izuzetno važna“, kazala je profesorica iz Srednja mješovita škola ,,Danilo Kiš” iz Budve, Milica Vuković.

Novinarka Vesna Rajković Nenadić je kroz interaktivnu vježbu pokazala je učenicima kako u tradiocionalnom novinarstvu treba da izgleda informacija, kako ispoštovati sve novinarske standarde i prepoznati ko je autor nekog teksta.

„ Nekad su postojali samo tradiocionalni mediji u koje ubrajamo TV, novine i radio. Da bi radili u medijima morali ste proći škole, obuke, dikcije. Danas je međutim potpuno drugačijoj situaciji. Imamo društvene mreže koje su jako uticajne. Na njima svako možemo objaviti sve. Tako se vijesti koje su opasne, neprovjerene, vrlo brzo šire i dolazi to velikog broja građana“, kazala je Rajković Nenadić.

Milica Bogdanović je istakla kako mediji imaju izuzetnu moć uticaja na naše mišljenje i formiranje stavova.

„Informacije na društvenim mrežama dovode do toga da ljudi odlučuju ne samo za koga da glasaju, već i da li da se vakcinati ili uopšte odu kod doktroa. Na platformama poput Fejsbuka i Jutjuba mogli smo vidjeti doktore iz cijelog svijeta koji šire dezinformacije opasne po zdravlje građana“, kazala je Bogdanović.

U nastavku radionice predstavljeni su razni tipovi medijskih manipulacija kako bi učenici naučili da prepoznaju lažne vijesti, propagandu, manipulaciju činjenicama, dezinformaciju…