Njivice, 18. oktobra 2021. – Urednici i predstavnici medijskih organizacija iz Albanije, Bosne i Hercegovine, Kosova, Crne Gore, Sjeverne Makedonije, Srbije i Turske okupili su se u Njivicama u Crnoj Gori kako bi razgovarali o ulozi urednika u vraćanju povjerenja u medije.

Na sastanku, organizovanom u okviru projekta Resilience, koji je održan od 13-16. oktobra, medijski profesionalci su razmijenili  iskustava o tome kako promovisati visokokvalitetno novinarstvo.

Učesnici su razgovarali o borbi protiv širenja dezinformacija na društvenim mrežama,konstruktivnom novinarstvu, prekograničnoj saradnji i govoru mržnje.

Stefan Janjić, glavni urednik Fake News Tragač iz Srbije i jedan od govornika, objasnio je da  proces suprotstavljanja dezinformacijama u toj zemlji obično zahtijeva suzbijanje i govora mržnje.

„Naše analize su pokazale da imamo 42 posto lažnog sadržaja koji sadrži neku vrstu govora mržnje ili toksičnih narativa. Na prvom mjestu o susjednim narodima – apsolutni prvaci su Albanci, zatim Hrvati, gradjani Bosne i Hercegovine i prema migrantima i predstavnicima LGBT populaciju”, objasnio je Janjić.

Ognen Janeski, urednik i TV voditelj na TV 24 iz Sjeverne Makedonije, smatra da urednici moraju stalno da uče kako bi se borili protiv narativa mržnje.

„Ne radi se o tome da naučite osnove, a zatim da ih samo nadogradite. Jer govor mržnje i diskriminacija uvek pronalaze nove načine preživljavanja koji se umnogome razlikuju od prethodnih. Dakle, to učiš tokom svoje karijere – cijelo vrijeme”, rekao je Janeski.

Tokom sljedeće faze projekta Resilience, urednici i novinari iz Albanije, Bosne i Hercegovine, Kosova, Crne Gore, Sjeverne Makedonije, Srbije i Turske imaće priliku da učestvuju u projektu i proizvode prekogranične priče.

Važnost saradnje i prekograničnog izvještavanja bila je jedna od tema koje je na Forumu urednika predstavila Aleksandra Sobczak, zamjenica glavnog urednika Gazeta Wyborcza iz Poljske i jedna od glavnih govornica koja je podijelila iskustva iz EU. Ona objašnjava da je, kada je u pitanju Gazeta Wyborcza, bilo mnogo izazova, ali i pozitivnih efekata koji su proizašli iz saradnje sa drugim medijima.

„Moram da priznam da smo imali dosta nedoumica sa svih strana, ali smo nakon eksperimentalne faze shvatili da zahvaljujući tome dolazimo do ogromne publike. Dakle, ovo je vrijedjelo uraditi, ne samo zbog demokratskih pitanja – da se borimo protiv propagande i dezinformacija, već je i naš posao rastao zahvaljujući toj saradnji“, rekla je Sobčak.

Učesnici Foruma urednika pogledali su tri dokumentarna filma o ulozi medija u oblikovanju naše stvarnosti: “Patka”, “Collective” and “Junk Folder”.