Novinari Marija Resa i Dmitrij Muratov dobitnici su ovogodišnje Nobelove nagrade za mir.

Resa je novinarka sa Filipina i osnivačica nezavisnog portala “Rappler”.

Muratov je glavni urednik ruske novine “Novaja Gazeta” poznate po kritičkom odnosu prema ruskim vlastima.

Marija Resa i Dimitrij Muratov su “predstavnici svih novinara koji brane taj ideal u svijetu gdje se demokratija i sloboda medija suočavaju sa sve nepovoljnijim uslovima”, rekla je predsjednica Norveškog Nobelovog komiteta Berit Reis-Andersen u Oslu.

Reis-Andersen je rekla da slobodno nezavisno novinarstvo zasnovano na činjenicama služi kao zaštita protiv zloupotrebe vlasti, laži i ratne propagande.

“Bez slobode izražavanja i slobode medija biće teško da se uspješno promoviše bratstvo među nacijama, razoružanje i postizanje boljeg svjetskog poretka u naše vrijeme”, rekla je ona.

Resa (58) je 2012. suosnivač informativnog vebsajta Rapler (Rappler) koji je usmjerio kritičnu pažnju na kontroverznu kampanju protiv droge režima filipinskog predsjednika Rodriga Dutertea, naveo je Nobelov komitet.

Ona i Rapler su takođe “dokumentovali kako se društveni mediji koriste da šire lažne vijesti, uznemiravaju protivnike i manipulišu javnim diskursom”.

Muratov je jedan od osnivača nezavisnog ruskog lista Nova Gazeta 1993.

“Nova Gazeta je najnezavisniji list u Rusiji danas, sa osnovnim kritičnim stavom prema vlasti”, saopštio je Nobelov komitet.

“Novinarstvo zasnovano na činjenicama, i profesionalni integritet čine list važnim izvorom informacija o aspektima ruskog društva podložnim cenzuri koji se rijetko pominju u drugim medijima, naveo je komitet.

“Taj dnevnik je iznio na vidjelo korupciju policijsko nasilje, ilegalna hapšenja, izborne pronevjere, farme trolova i platio je za to cijenu”, naveo je komitet ukazujući da je šest novinara tog lista izgubilo život među kojima je i Ana Politkovska, ubijena prije 15 godina.

 Ressa je dobitnica i UNESCO-ve nagrade za slobodu medija, a zbog svog izvještavanja je bila hapšena i izložena brojnim prijetnjama, uznemiravanju i online kampanjama mržnje.

Ressa je nakon dobijanja Nobelove nagrade za mir rekla da ništa nije moguće bez činjenica, kao i da bi svijet bez činjenica bio svijet bez istine i povjerenja.

Kritičarka filipinskog predsjednika Rodriga Dutertea rekla je da je doživjela šok kada je čula objavljivanje nagrade i istakla da će Rapler nastaviti da radi kao dosad.

“Ovo je najbolje vrijeme da se bude novinar. Periodi kada je najopasnije su periodi kada je najvažnije”, rekla je Resa.

BBC za Muratova, suosnivača i urednika nezavisnih novina Novaja Gazeta, piše da decenijama brani slobodu govora u Rusiji pod sve izazovnijim uslovima.

Muratov je, kako se navodi, u intervjuu za kanal Poyom rekao da nije očekivao nagradu, kao i da ona predstavlja odmazdu za rusko novinarstvo koje se potiskuje.

Nagrada se dodjeljuje pojedincu ili organizaciji koja je “uradila najviše ili najbolji rad za bratstvo među nacijama”.

Tu nagradu je prošle godine dobio Svjetski program za hranu Ujedinjenih nacija.

Fondacija Nobel je 1. marta saopštila da je ukupno 329 kandidata predloženo za ovogodišnju Nobelovu nagradu za mir.

Nobelova nagrada se sastoji od zlatne medalje, diplome i čeka na devet miliona kruna (oko milion eura), a novčani iznos nagrade se dijeli ako ima više laureata u jednoj disciplini.