Moramo naučiti da prepoznamo opasnost koju donosi onlajn svijet i stvoriti kritičko mišljenje u odnosu na medije i društvene mreže, jer javni interes nije uvijek na prvom mjestu, zaključeno je na sastanku predstavnika Instituta za medije (IMCG) Crne Gore i direktora i nastavnika iz škola sa sjevera Crne Gore.

Cilj današnjeg sastanka je bila promocija medijske pismenosti kao izbornog predmeta u srednjim i osnovnim školama. Takva mogućnost je za sada data samo učenicima gimnazija.

Sastanku, koji je održan u Bijelom Polju, prisustvovalo je  33 direktora i nastavnika iz osnovnih i srednjih škola iz Bijelog Polja, Pljevalja, Mojkovca, Berana, Plava, Andrijevice, Petnjice, Plužina.

Direktorica Instituta za medije, Olivera Nikolić, ukazala je na značaj koji donosi izučavanje predmeta medijska pismenost.

„Medijska pismenost u svom vredonosnom smislu donosi inkluzivnost, kreativnost i toleranciju što je osnov za stvaranje građanskog društva“, kazala je ona.

Ona je podsjetila da je Institut za medije formirao neformalno tijelo Nacionalnu koaliciju za medijsku pismenost, u kojoj su nastavnici, novinari, eksperti i profesionalaci i na taj način otvorila kanale za bolje osluškivanje problema sa terena.

 „Prepoznajemo želju i potrebu djece koja vole da kreiraju i stvaraju. Zato ih moramo podstići da postanu aktivni građani. Djeca traže i žele da razgovaraju svojim jezikom“, dodala je Nikolićeva.

Ajsela Madžgalj, pedagogica u Gimnaziji „Miloje Dobrašinović“ u Bijelom Polju , je kazala da se vremena i društva mijenjaju, pa su nove vještine neophodne.

„Ranije je bilo važno naučiti čitati i pisati, a danas je to stvaranje kritičkog mišljenja“, kazala je ona.

Profesorica crnogorskog jezika i književnosti u pljevaljskoj Gimnaziji „Tanasije Pejatović“,  Bojana Grujić , istakla je da je važan razvoj svijesti i proširivanje okvira koje medijska pismenost pruža čoveku.

„Medijska pismenost je važna za građanina 21.vijeka. Informacije primamo 24h dnevno i stoga je potrebno znati da ih selektujemo, procijeniimo. Ako ne znamo kako mediji funkcionišu, ne možemo znati šta je istina. A donošenje odluka zavisi upravo od onoga što dobijamo u medijima i načina kako na to gledamo“, smatra ona.

Na sastanku je posebno istaknuta uloga nastavnika u kritičkom sagledavanju medija i posebno online prostora i njihov uticaj na formiranje gradjanina koji neće biti izmanipulisan.

Na sastanku je ukazano i na problem škola u Crnoj Gori sa malim brojem đaka, što stvara teškoće u ispunjavanju normi nastavnika koje su neophodne za realizaciju izbornih predmeta, što utiče i na uvodjenje predmeta medijske pismenosti.

Institut za medije je u svom dosadašnjem radu obučio iz medijske pismenosti oko 40 nastavnika i profesora. Sastanak sa nastavnicima i direktorima organizovao je Institut za medije u okviru inicijative ,,Čitaj između redova” koji je podržala Ambasada Sjedinjenih Država u Podgorici, u okviru programa podrške profesionalizaciji medija 2020. godine.