Novinarska udruženja I organizacije koje se bave medijima zatražili su danas od Skupštine Crne Gore I Vlade izmjene Krivičnog zakonika kojim bi se obezbijedila veća krivičnopravna zaštita novinara I medijskih radnika.

“U prvoj polovini ove godine zabilježeno je čak 10 slučajeva verbalnih i fizičkih napada, prijetnji, uvreda i omalovažavanja novinara i medijskih radnika, a u većini slučajeva to se desilo dok su bili na uobičajenim radnim zadacima. Imajući u vidu učestale napade na novinare u Crnoj Gori i tenzije nastale u društveno-političkom životu, smatramo da treba preduzeti korake kako bi se ostvarila pojačana krivičnopravna zaštita novinara i medijskih radnika”, navodi se u inicijativi devet organizacija civilnog društva.

Od nadležnih se traži da podrže izmjenu Krivičnog zakonika I uvedu nova krivična djela: sprečavanje novinara u vršenju profesionalnih zadataka I napad na novinara u vršenju profesionalnih zadataka.

“Smatramo da bi uvođenje novih krivičnih djela u Krivični zakonik – Sprečavanje novinara u vršenju profesionalnih zadataka i Napad na novinara u vršenju profesionalnih zadataka, odnosno dopuna postojećih krivičnih djela Teško ubistvo i Teška tjelesna povreda, moglo doprinijeti odvraćanju potencijalnih počinilaca napada ubuduće. Ovakva zaštita bi bila u skladu s međunarodnim i evropskim standardima. Ukoliko bi ovi predlozi bili prihvaćeni, takođe bi bilo neophodno definisati pojam “novinar”. stoji u inicijativi.

Ove promjene krivičnog zakona u cilju jače zaštite novinara inicirale je još prije devet godina Akcija za ljudska prava, zbog pogoršanja ambijenta aktuelizovao Sindikat za medije, a podržali i: Institut za medije, Media centar, Društvo profesionalnih novinara, Centar za građansko obrazovanje, Građanska alijansa, Udruženje novinara Crne Gore, NVO 35 mm.

Inicijativa je podnijeta: Vladi Crne Gore, Skupštini u Skupštini Crne Gore, Ministarstvu pravde, ljudskih i maninskih prava, poslaničkim klubovima Skupštine Crne Gore. Kompletan tekst inicijative, možete pogledati ovdje.