U cilju promocije medijske pismenosti kao izbornog predmeta u svim srednjim školama i dodatne nastave u osnovnim školama, Institut za medije Crne Gore organizovao je sastanak direktora osnovnih i srednjih škola južne regije Crne Gore.

Sastanku na kome se razgovaralo o tome kako se u školama izučava medijska pismenost i kako ojačati poziciju ovog izbornog predmeta u srednjoj školi, te kako se medijska pismenost može uključiti u progam u osnovnoj školi prisustvovalo je 20 nastavnika i direktora iz Kotora, Budve, Herceg Novog, Tivta, Bara i Ulcinja. 

Nastavnici i direktori su ukazali na probleme sa kojima se suočavaju u praksi – manjak motivacije nastavnog kadra, nedostatak strategije na nivou škola, pogrešno razumijevanje predmeta ali i druga institucionalna i sistemska ograničenja.

Ivan Ivanović, direktor SMŠ ,,Danilo Kiš” iz Budve kazao je da je jedan od glavnih problema način kako se predstavlja predmet djeci u školama.

 “Pravilnom promocijom i prezentacijom predmeta se radi na motivaciji učenika i shvatanju ovog predmeta na pravi način, jer on nije isključivo vezan za medije i novinarstvo”, rekao je on.

Volja i entuzijazam postoje, kazala je Zoja Lalović Bojanić, direktorica Gimnazije “Slobodan Škerović” iz Podgorice i dodala da je medijska pismenost najvažnija pismenost koja nam treba u 21.vijeku: “Djeca vrlo rano dolaze u kontakt sa medijskim sadržajem i svjesni smo da lažne vijesti i mediji koji raspiruju mržnju imaju veliki prostor i u tom smislu shvatamo važnost ovog predmeta”, istakla je Lalović Bojanić.

Ona je dodala da u Gimnaziji imaju šest izbornih grupa koje izučavaju medijsku pismenost. “Predmet predaju profesori sociologije, maternjeg jezika i svi oni koji su prošli obuku medijske pismenosti”, kazala je ona.

Institut za medije je u svom dosadašnjem radu obučio oko 40 nastavnika i profesora, što je veliki pokazatelj njihovog interesovanja za medijsku pismenost, rekla je Olivera Nikolić, direktorica Instituta za medije Crne Gore. 

Ona je ukazala na neophodnost medijskog znanja koje, kako kaže, izgrađuje ljude koji će imati kritičko mišljenje, biti tolerantni, inkluzivni ali i konkurentni na tržištu znanja.

Nikolićeva je istakla da Crna Gora ima prednost u odnosu na države regiona kada je upitanju medijska pismenost u školama.

 “Mi smo u regionu, pored Slovenije, jedini koji imaju izborni predmet medijske pismenosti ali sada treba da radimo na tome kako unaprijediti taj predmet i pretvoriti ga u funkcionalno i praktično znanje”, kazala je ona.

Učesnici su tokom diskusije raspravljali o tome kako i na koji način je moguće realizovati predmet u stručnim školama koje se suočavaju sa dodatnim problemima u odnosu na gimnazije. Ti problemi se ogledaju u nepostojanju volje nastavnika, pogrešnoj prezentaciji predmeta ali i nedostatku vizije na nivou školske uprave i stručne službe.

“Postojeći sistem ograničava mogućnosti u pogledu pružanja izbornih predmeta u stručnim školama. Literalne sekcije, muzičko i likovne radionice praktično ne postoje”, rekao je Veljko Botica iz Srednje pomorske škole.

Da su podjednako bitni teorijski i praktični dio, istakla je Sonja Golub Klenak, profesorica iz Gimnazije u Kotoru,  koja je bila u studijskoj posjeti SAD-u u okviru programa IVLP koji je organizovala Ambasada SAD u Podgorici.

 “Gostovanja novinara, praktičara i sagledavanje medijske pismenosti i sadržaja iz različitih uglova su nešto što je svima interesantno. Bitan je kontinuitet u usavršavanju nastavnika i kvaliteta programa. Svijet prebrzo ide dalje i stoga sadržaji moraju biti u skladu sa dešavanjima. Udžbenici i program moraju biti modernizovani I savremeni”, rekla je ona.

Tatjana Krstičević iz OŠ ,,Njegoš” iz Kotora naglasila je da je priča o medijskoj pismenosti, priča i o bezbjednost djece : “Bilo konzumenti ili tvorci medijskog sadržaja, moramo biti svjesni opasnosti i poruka koje ti sadržaju nose. Djeca moraju znati i kako nastaje poruka, ko je tvorac i zašto. Mnogo je pojmova o kojima treba znati. Medijska pismanost nije trend već svake godine postaje sve prisutnija i ne tiče se samo medija već se preliva na sve ostale sfere života inačina razumijevanja stvari I tehnologije”, kazala je ona.

Na sastanku je zaključeno da je potrebna saradnja Zavoda za školstvo, Ispitnog centra, medija, škola i nastavnika, “kako bi uz kreiranje boljih sadržaja došli do bolje stvarnosti.”

Sastanak sa nastavnicima i direktorima organizovao je Institut za medije u okviru inicijative ,,Čitaj između redova” koji je podržala Ambasada Sjedinjenih Država u Podgorici, u okviru programa podrške profesionalizaciji medija 2020. godine.