Tim Srednje mješovite škole iz Golubovaca osvojio je prvo mjesto na dvodnevom hakatonu pod nazivom #YouthForMILSolutions, koji je organizovao Institut za medije Crne Gore.

Učenice Srednje mješovite škole iz Golubovaca Milica Radinović, Milena Vuletić, Anđela Anđušić, Darija Šćekić i Valerija Cavnić izradile su Uputstvo za upotrebu virtuelne stvarnosti, odnosno animacioni vodič na temu „Kako mediji oblikuju pogled mladih na svijet i kako utiču na ponašanje“.

Njihova mentorka pri izradi aplikacije bila je grafička dizajnerka Ana Pajović Kljajić, a jedna od učenica iz tima Milica Radinović kaže da su nagradu očekivale upravo zbog uloženog truda u realizaciji ove animacije.

„Planiramo da realizujemo tu ideju. Obratićemo se institucijama kako bi obezbijedili sredstva , kako bi prije svega napravili kopiju brošura. Nakon toga, kao što smo i obećali, dijelićemo osnovnim školama ove brošure i potrudićemo se da na što više načina realizujemo ovaj naš projekat“, rekla je ona.

Animaciju koja je namjenjena djeci uzrasta od 13 do 15 godine, tim iz SMŠ „Golubovci“ planira da promoviše na društvenim mrežama, prije početka prikazivanja filmova u bioskopu, a u perspektivi bi napravili i vebsajt sa igricama, kao i edukativne radionice.

Drugo mjesto osvojio je tim Srednje mješovite škole ” Bratstvo- jedinstvo” iz Ulcinja, a oni su izradili emisiju na temu „Kako mediji oblikuju pogled mladih na svijet i kako utiču na ponašanje“.

Njihova mentorka bila je programerka Tina Kuzman, a članovi tima su Diandra Kočan, Edita Kovačević, Sanja Caušević, Haris Kočan i Iva Minić.

Učenica, Diandra Kočan, kaže da je veoma zadovoljna rezultatima takmičenja, te ističa da i oni takođe prlaniraju da realizuju svoju ideju.

„Mi kao tim formirali smo prvi Omladinski klub u Ulcinju. To je već jedna platforma preko koje ćemo plasirati naše rješenje, odnosno edukativnu emisiju o medijskoj pismenosti, a plasirat ćemo je i Youtube kanalu i u školi. Tako da jedva čekamo da počnemo sa radom“ kazala je Kočan.

Treće mjesto osvojio je tim Gimnazije ”Petar I Petrović Njegoš” iz Danilovgrada, koji je izradio vebsaj posvećen edukaciji na temu medijske pismenosti. Sajt sadrži i kviz znanja namjenjen tinejdžerima, kao i igricu za djecu. Njihov izbor bila je tema „Društvene mreže i glad za pažnjom kod mladih“. 

Njihova mentorka bila je programerka Amra Jukić, a u timu su bili Vladimir Pejović, Luka Šutović, Jovan Lalević, Andrea Kalezić i Anja Janković.

Član tima, Luka Šutović, kaže da su se odlučili da učestvuju na hakatonu kako bi pomogni društvu i mladima.

„Naša današnja ideja nije sprovedena do kraja, uglavnom zbog nedostatka vremena. Mi smo takođe napravili i igricu za mlađu djecu, koju smo planirali da završimo, kao i sajt i kviz. Nadam se da ćemo kada finalizujemo našu ideju sa njom izaći u javnost i predstaviti je u najboljem svjetlu“, kazao je Šutović.

Najbolje rješenje izabrali su članovi komisije Zorica Minić, psihološkinja, savjetnica u Ispitnom centru Crne Gore, Snežena Radusinović, urednica naučno-obrazovnog programa RTCG i Dušan Kasalica, reditelj, doc. na Fakultetu dramskih umjetnosti na Cetinju.

Snežana Radusinović pohvalila je vrijedan rad učenika a Dušan Kasalica izrazio je svoje zadovoljstvo time „koliko mladi ljudi razumiju probleme medijske pismenosti“, dok je Zorica Minić posebno istakla „dobru energiju, pamet i kreativnost“ koju učesnici nose sa sobom.

Učenici su se prijavili za hakaton uz mentorstvo svojih profesora, Svetlane Jovetić Koprivice, Snežane Živanović i Miroslava Minića.

Univerzalna mentorka za sva tri tima bila je Jelena Pavićević, ekspertkinja za strateško komuniciranje.

Tri ekipe koje su učestvovale na Hakatonu su osvojile najviše bodova od strane petočlane komisije, na javnom konkursu koji je trajao od 11-19. aprila 2021.

Na Hakatonu se prijavilo 16 timova učenika iz gimnazija i srednjih stručnih škola iz svih regija Crne Gore.

Oni su izabrali jednu od ponudjene tri teme i sami predložili alat za rješenje problema iz oblasti medijske pismenosti. 

Hakaton je organizovan s ciljem pronalaženja kreativnih, inovativnih, rješenja na probleme koje prepoznajemo u medijskim sadržajima i na društvenim mrežama.

Dobitnici prve nagrade osvojili su mobilne telefone, tim koji je osvojio drugo mjesto pametne satove, dok su učenici tima koji je osvojio treće mjesto kao nagradu dobili pametne narukvice.

Hakaton je organizovan u sklopu projekta „Mediji za građane, građani za medije“ kojeg finansira Evropska unija, a kofinansira Ministarstvo javne uprave, digitalnog društva i medija. Projekat je pokrenut 2018. godine s ciljem razvoja kapaciteta civilnog sektora za unapređenje medijske i informacione pismenosti u regionu.