Kako bi spriječio širenje dezinformacija o vakcinama protiv koronavirusa, Tviter (Twitter) je uveo “sistem štrajka”.

U borbi protiv širenja lažnih informacija o koronavirusu Tviter je u ponedjeljak najavio uvođenje novih pravila za korisnike te društvene mreže koji budu ponavljali objavljivanje štetnih informacija o vakcinama protiv koronavirusa.

Kako je saopšteno iz te kompanje, riječ je o “sistemu štrajka” kojim će se nakon pet opomena takvi nalozi uklanjati s te društvene mreže. Nakon dvije opomene, Tviter najavljuje da će svojim korisnicima zaključavati nalog na 12 sati, te na još 12 sati nakon treće opomene.

Za korisnike Tvitera koji dobiju četvrtu opomenu, slijedi zaključavanje naloga na sedam dana, dok korisnicima koji dobiju petu opomenu prijeti trajna suspenzija na toj društvenoj mreži.

Kako piše Gardijan (The Guardian), nova pravila je tviter dobio nakon što je početkom februara ove godine Fejsbuk (Facebook) zabranio širenje dezinformacija o vakcinama. Kako se navodi, Fejsbuk je koristio sličan “sistem štrajka” kojim se korisnici koji objavljuju lažne tvrdnje o vakcinama prvo upozoravaju, a nakon višestrukih kršenja pravila te društvene mreže i trajno uklanjaju.

Twitter, Facebook i platforme poput Instagrama i TikTok-a su već na početku pandemije koronavirusa počele dodavati poveznice i oznake o bilo kojim informacijama vezanim za COVID-19, piše The Guardian. Navodi se da se na Facebooku, Instagramu i TikToku prilikom objavljivanja samog izraza “COVID-19” već dodaje naljepnica upozorenja i poveznice koje vode do tačnih informacija centara za kontrolu i prevenciju bolesti.

Tviter je već u decembru prošle godine odlučio da sa korisničkih naloga povuče neke lažne informacije o koronavirusu, posebno one koje govore o štetnosti vakcina po građane.

Iz Tvitera je saopšteno da je od uvođenja tih pravila koja se odnose na objavljivanje informacija o koronavirusu, na toj društvenoj mreži do sada uklonjeno više od 8.400 tvitova i osporeno 11.5 miliona naloga širom svijeta.

Izvor: The Guardian, Twitter, Media.ba