Vakcina protiv koronavirusa još nije na vidiku, ali mediji i javne ličnosti već uveliko raspravljaju da li je i u kojoj mjeri štetna.

Konferencijski razgovor na Fejsbuku u kojem je, pored osam drugih poznatih sportista, učestvovao teniser Novak Đoković, izazvao je reakcije kako svjetskih, tako i regionalnih medija.

Đoković je naglasio da je protiv vakcinacije i da želi da se umjesto toga, više priča o imunitetu.

Tekstove koji su sadržali njegovu izjavu, bez mišljenja stručnog lica koje bi prokomentarisalo ono što je sportista rekao, između ostalih su objavili portali BlicPobjeda i Mondo.rs.

Epidemiolog Predrag Kon je putem društvenih mreža rekao da je ovaj stav pogrešan i posavjetovao Đokovića da se, zbog velikog uticaja kojeg posjeduje, uzdrži od odgovora vezanih za pitanje vakcinacije.

Suprotno od Kona, hrvatska pedijatrica u penziji, Nada Jurinčić, je iznijela teoriju da će aluminijum u toj vakcini, koji je pojačivač visokofrekventnih elektromagnetnih talasa, uz pomoć G5 i G6, uništiti pinealnu žlijezdu kod djece i razoriti imunološki sistem čovjeka.

Svjetska zdravstvena organizacija je u nekoliko navrata objavila da 5G tehnologija ne utiče na širenje virusa. Ne zna se takodje ni da li će vakcina sadržati aluminijum.

Ovakve teze kao teorije zavjere su prepoznale mnoge regionalne platforme za raskrinkavanje lažnih vijesti.

Predsjednica Svjetske zdravstvene organizacije u Moskvi Melita Vujnović, je upozorila da je lobi protivnika vakcine sveprisutan i da bi mogao nanijeti dugoročnu štetu zdravstvenim sistemima.

Ona je, kako prenosi ruski TASS, ocijenila da su vakcine „najvažnija mjera u javnom zdravstvu koja je omogućila modernom čovječanstvu da sačuva živote djece, poveća ljudski životni vijek i smanji broj osoba sa invaliditetom“.

Priča o vakcini protiv koronavirusa podstakla je antivaksere da nastave sa širenjem teorije zavjere koja se posebno intezivirala posljednjih godina povodom vakcine MMR za koju tvrde da izaziva autizam. U ovu kategoriju spada i nedavna objava na portalu Ekskluzivno.me, pod nazivom „Doktori priznali: evo što se nalazi u cjepivima!“.

Uz tekst se nalazi i snimak Dejvida Baskina koji brani stav da MMR vakcine izazivaju autizam.Kako bi argumentovali svoje tvrdnje, antivakseri poput Baskina se uglavnom pozivaju na „istraživanje“ Endruja Vejkfilda koje je 1998. godine objavio ugledni medicinski časopis Lancet.

Nakon što je otkriveno da su podaci i određeni elementi rada bili izmišljeni i falsifikovani, naučnici su raznim studijama odbacili sve njegove argumente.

Epidemiolog Senad Begić navodi da je stav Instituta za javno zdravlje Crne Gore (IJZCG), “bez dvojbe, da vakcine apsolutno nemaju veze sa autizmom”.Između ostalog, kao dokazkoji jasno i nedvosmisleno ide u prilog ovoj tezi, navodi studiju koju su sproveli naučnici danskog „Statens Serum Instituta“ iz Kopenhagena.

U vremenskom periodu od 10 godina, naučnici su pratili oko 660.000 vakcinisane i nevakcinisane djece i poredili podatke iz zdravstvenih kartona između onih kojima je u tom periodu dijagnostifikovan autizam i onih bez razvojnih poremećaja.

„O koliko ozbiljnoj studiji se radi najbolje govori poređenje veličine studije sa Crnom Gorom. Naime, imajući u vidu veličinu naše dječije popoulacije – da bi se isto istraživanje sprovelo kod nas bilo bi potrebno najmanje 100 godina tokom kojeg bi se prikupio sličan uzorak i to pod uslovom da se prati svako novorođenče sve do srednjoškolskog uzrasta.“, kazao je Begić.

Iako u Crnoj Gori nema organizovanih pokreta, kako kaže Begić, protivnici vakcinacija iz država okruženja u posljeddje vrijeme kod nas imaju sve veći uticaj.

„Njihovo djelovanje u matičnim državama i po haotičnim društvenim mrežama, koje je često imalo za cilj samo privlačenje pažnje, političku i finansijsku agendu, dovelo je našu zemlju na korak od epidemija koje su decenijama unazad spriječavane upravo vakcinama.“, upozorava Begić.

On ukazuje da se „ne smije zaboraviti činjenica da je Crna Gora malo i jako specifično podneblje u kojem se glasine brzo šire i u kojima je raskid sa starom, lošom zdravstvenom kulturom gotovo nemoguć“.

Iz Instituta za javno zdravlje ističu da “nauk mora biti situacija u Engleskoj u kojoj je cijena podizanja stope vakcinacije – bila gubitak velikog broja dječijih života.”

Podaci kojima raspolažu u Institutu pokazuju da se zahvaljujući reakciji zdravstvenog sistema, a zatim i zbog straha od obolijevanja od morbila, broj vakcinisane i zaštićene djece tokom 2018. godine konstantno povećavao.

Ipak, kako ističu, broj nezaštićene djece je i dalje zabrinjavajući posebno među najmlađima rođenim u posljednje tri godine.

U ovoj starosnoj grupi procenat vakcinisanih iznosi 70 odsto, dok kod djece rođene između 2001. i 2016., a koja su vakcinisana najmanje jednom dozom vakcine protiv malih boginja, iznosi 92 odsto.

„Nesumnjivo je u interesu svih nas koji se bavimo očuvanjem i unaprjeđenjem zdravlja djece posebno budućih i mladih roditelja i roditelja djece sa razvojnim poremećajima, da udružimo snage i energiju za dobrobit sve naše djece i njihove bolje i zdravije budućnosti a ne da ih rasipamo na bespredmetne rasprave dokazujući nešto što je davno dokazano“, apeluju iz Instituta.

Prema podacima Instituta za javno zdravlje Srbije,obuhvat vakcinom MMR opao je sa 93 odsto (2013) na 81 odsto (2016).

Međutim, situacija u Srbiji 2017. kada je buknula epidemija malih boginja koja je rezultirala sa 5.786 oboljelih i 15 umrlih, bila je prekretnica što se tiče trenda vakcinisanja. Kako navodi beogradski “Nedeljnik”, zbog straha od epidemije obuhvat vakcinisane djece je porastao na 99 odsto u 2018.

Ipak, kako je prošle godine epidemiolog Gradskog zavoda za javno zdravlje Ivana Begović Lazarević izjavila za RTS, godišta koja nijesu primila ni prvu dozu vakcine, su mahom iz generacija 2013 – 2016. godine i tu i dalje postoji veliki problem.

U studiji „Znanje,stavovi i prakse u vezi sa imunizacijom djece u Srbiji 2017. godine“ piše da se 67 odsto roditelja izjasnilo da dobija informacije od zdravstvenih ustanova, ali je veliki procenat i onih koji koriste medije: TV (22 odsto), internet sajtove (26 odsto) ili društvene mreže (19 odsto).

Oni neodlučni koriste sve vrste medija, čak i neformalne sajtove.

Jelena Perović iz UNICEF-a, skreće pažnju da je širenje dezinformacija o vakcinama putem interneta jedan od faktora koji stoje iza porasta broja nevakcinisane djece i ponovnog izbijanja bolesti koje su bile iskorijenjene širom svijeta.

Ona navodi da je „Svjetska zdravstvena organizacija 2019. proglasila neodlučnost u pogledu vakcinisanja  – oklijevanje ili odbijanje vakcinacije i pored dostupnosti vakcina – jednom od deset najvećih prijetnji po javno zdravlje“.

Prema istraživanju UNICEF-aobjavljenom prošle godine, svaki četvrti građanin Crne Gore vjeruje da su svi ili većina tekstova o štetnim efektima vakcina na internetu tačni, a svaki peti ne zna šta da misli o tome što ga čini potencijalnom žrtvom ovih dezinformacija.

„Da bismo prepoznali lažne vijesti o imunizaciji, ali i o drugim temama, neophodno je da budemomedijski pismeni. To znači da treba da vidimo ko je izvor određene informacije, koliko je tajizvor pouzdan i stručan, šta kažu drugi izvori na tu temu i koliko su oni pouzdani, i konačno, štakažu stručnjaci“, navodi Perović.

Iz UNICEF-a pozivaju roditelje da analiziraju sve medijske poruke kako bi prepoznali lažne vijesti i da o vakcinama odlučuju na osnovu razgovora i uputa ljekara.

Dodaju i da „roditelji koji na osnovu dezinformacija o vakcinama i bez konsultacija sa ljekarem odluče da ne vakcinišu dijete – ugrožavaju njegovo pravo na zdravlje i pravo na život“.

Prije dvije godine Narodni muzej Crne Gore organizovao je izložbu pod nazivom „Vakcinacija je pola zdravlja“. Tom prilikom javnost se mogla upoznati sa istorijom antivakserskog pokreta i bolje se informisati o vakcinaciji.

Jedan od kustosa izložbe Filip Kuzman, je mišljenja da bi se najbolja promocija vakcinacije postigla saradnjom kao što je ova – udruživanjem snaga nauke, društvenih organizacija i državnih institucija.

On skreće pažnju na uticaj poznatih ličnosti na formiranje stavova o vakcinaciji, poput proslavljenog tenisera Novaka Đokovića.

„Poznate ličnosti imaju moć da kreiraju mišljenje kod svojih pratilaca, što važi i za njihove fanove. Zboguticaja na svoje fanove stvaraju neku vrstu kvazi obrazovanja preko društvenih mreža i medija, koje nije utemeljeno na naučnoj osnovi i pozivaju se na kontroverzne izvore. Iako svi obožavaoci ne prihvataju njihove stavove, jedan broj to čini, što može da dovede do narušavanja kolektivnog imuniteta“, kaže Kuzman.

I to je najveća opasnost širenja dezinformacija i naučno neutemeljenih izjava – urušavaju povjerenje u zvaničnu medicinu i ugrožavaju zdravlje ljudi.

Ovaj tekst je rezultat prekogranične saradnje između mladih novinara Instituta za medije i Novosadske novinarske škole.

Članak je dio projekta koji Institut za medije sprovodi uz podršku Nacionalnog fonda za demokratiju iz SAD-a (National Endowment for Democracy-NED) i u partnerstvu sa organizacijom “Tranzišnonlajn i Mrežom za profesionalizaciju medija Jugoistočne Evrope (SEENPM).