Suočili smo se ovih dana sa dezinformacijama o korona virusu. Pročitali smo neistine da bijeli luk liječi virus ili teorije zavjere da je COVID 19 proizveden u laboratoriji u Kini, te da je za njegovo širenje odgovorna 5G tehnologija. Sve navedene tvrdnje su naučnici demantovali.

Kako da pametno upravljamo medijskim porukama i enormnom količinom informacija kojoj smo svakodnevno izloženi? Odgovor na to pitanje se nalazi u medijskom obrazovanju koje nas uči da kritički čitamo medijske poruke i da ih mudro koristimo za svoju dobrobit.

Gimnazijalci u Crnoj Gori kroz izborni predmet medijska pismenost već deceniju uče o prednostima i manama digitalnog doba. COVID 19 je privremeno zatvorio škole, ali učenici gradivo mogu pratiti preko portala „Uči doma“, Ministartsva prosvjete, u okviru koga su osmišljena i dva časa medijske pismenosti.

Časovi su kreirani po programu, „Nova medijska pismenost – participativna kultura za participativnu demokratiju”, licenciranom od strane Zavoda za školstvo i provedenom ove godine od strane Instituta za medije u osnovnim i srednjim školama širom Crne Gore.

Zahvaljujemo profesorici Svetlani Jovetić – Koprivica iz „Srednje mješovite škole”-Golubovci i profesoru Miroslavu Miniću iz gimnazije Petar I Petrović Njegoš iz Danilovgrada.

Institut za medije radi na jačanju medijskog obrazovanja zahvaljujući podršci Evropske komisije i Ambasade SAD-a u Podgorici, kroz projekte Mediji za građane – građani za medije i Čitaj između redova.