U Budvi je 20. i 21. februara održana radionica „Nova medijska pismenost – participativna kultura za pariticipativnu demokratiju“, namijenjena profesorima/icama, nastavnicima/cama osnovnih i srednjih škola škola u Crnoj Gori.

Radionicu je pohađalo 18 profesora/ica, nastavnika/ica iz Budve, Tivta, Kotora, Herceg Novog, Cetinja, Danilovgrada i Tuzi zainteresovanih za unapređenje medijskog obrazovanja u školskom sistemu i kvalitet predmeta medijska pismenost koji se kao izborni predmet izučava u gimnazijama.

Učesnici/ce su razmotrili elemente značenja nove medijske pismenosti, uočili suštinska svojstva kulture mreže, analizirali participativnu kulturu i njene probleme u vidu širenja (dez)informacija, lažnih informacija i mogućeg ugrožavanja javne sfere, identifikovalo najčešće načine manipulacija na vebu.

Cilj treninga je razvijanje i usavršavanje nastavnika/ca za medijsko obrazovanje učenika/ca, razvijanje kritičkog odnosa prema medijskim sadržajima u štampanim, elektronskim i digitalnim medijima i podsticanje unapređenja vannastavnih aktivnosti.

Naša motivacija za organizovanje ovakvog vida obuke jeste želja da pomognemo djeci i nastavnicima da se suoče sa izazovima digitalnog društva, koje pored značajnih mogućnosti, donosi i posebne probleme u vidu kampanja laži, dezinformacija, govora mržnje i drugih toksičnih i štetnih sadržaja kojim obiliju medijske platforme, a što vrlo često ugrožava demokratska društva.

Radionicu su vodili Božena Jelušić, profesorica crnogorskog jezika i književnosti, i Dragoljub Duško Vuković, nezavisni medijski ekspert. O aspektima građanskoh novinarstva i njegovim izazovima, učesnicima/cama je govorio Dinko Gruhonjić – predavač Odsjeka za medijske studije Filozofskog fakulteta u Novom Sadu.

Slične radionice će se održati tokom februara i marta za profesore/ice i nastavnike/ice osnovnih i srednjih škola iz centralnog i sjevernog dijela Crne Gore.

Treninzi su dio projekta „Čitaj između redova“ koji sprovodi Institut za medije Crne Gore uz podršku Ambasade SAD-a u Podgorici, u okviru “Programa za pomoć profesionalizaciji medija”.