Prošle godine Crna Gora je bila na samom dnu indeksa medijske pismenosti u Evropi – na 31-om mjestu od ukupno 35 država. Na istom mjestu smo se nalazili i 2018 godine, što znači da na ovom polju nismo napravili nikakav pomak.

Prošle godine Crna Gora je bila na samom dnu indeksa medijske pismenosti u Evropi – na 31. mjestu od ukupno 35 država. Na istom mjestu smo se nalazili i 2018 godine, što znači da na ovom polju nismo napravili nikakav pomak. Indeks je sačinio Institut Otvoreno društvo iz Sofije, Bugarska, a njime se procjenjuje potencijal 35 evropskih društava da se odupru fenomenu post-istine primjenom indikatora medijske slobode, obrazovanja i međusobnong povjerenja. Iza Crne Gore, koja je na 31 mjestu sa 29 poena, su Bosna i Hercegovina (32. sa 24), Albanija (33. sa 22), Turska (34. sa 19) i Sjeverna Makedonija (35. sa 12 poena).

Na vrhu Indeksa medijske pismenosti u 2019. je Finska koja sa svojih 78 poena ima znatno vođstvo u odnosu na ostale – Danska je druga sa 72 poena, a slijede Holandija, Švedska i Estonija.

Zemlje jugoistočne Evrope su, prema istraživanju, najpodložnije posledicama dezinformacija, dok u sjeverozapadnoj Evropi građani najsposobniji da razlikuju istinite i lažne vijesti. Medijska pismenost nazaduje najbrže u zemljama centralne i istočne Evrope – Češka Republika, Slovačka i Poljska su zemlje koje su najviše nazadovale u zadnjih par godina, a prate ih Letonija, Litvanija, Hrvatska, Mađarska, Rumunija, Austrija, Malta i Srbija.

Takođe, utvrđeno je da postoji trend da zemlje sa većim nivoima nepovjerenja prema naučnicima i novinarima imaju niže rezultate u oblasti medjiske pismenosti. Korupcija se potencijalno dovodi u direktnu korelaciju sa stepenom medijske pismenosti jer zemlje sa malom količinom korupcije imaju veoma visoke rezultate na polju medisjke pismenosti.

U borbi protiv medijske nepismenosti, preporučuje Institut Otvoreno društvo, najbolja strategija je takozvani pristup “Povratak na osnovno” koji podrazumjeva obnavljanje povjerenja u javne institucije,  obrazovanje, suzbijanje korupcije i garantovanje medijskih sloboda.

Dokument u cijelosti pogledajte na: https://osis.bg/wp-content/uploads/2019/11/MediaLiteracyIndex2019_-ENG.pdf