Preko 250 ucenika i profesora srednjih škola iz Crne Gore na radionicama novinarstva i medijske pismenosti

Novinari crnogorskih medija razgovarali su tokom novembra i decembra sa preko 250 učenika i njihovih profesora iz osam srednjih škola širom Crne Gore o tradicionalnim medijima, društvenim mrežama, kritickom citanju medijskih poruka, provjeri informacija, osnovama novinarstva.

Dobar novinar bi morao biti pošten, objektivan, obrazovan i radio bi u tradicionanim medijima, saglasili su se ucenici gimnazija i srednjih strucnih škola iz Podgorice, Cetinja, Nikšica, Budve, Tivta i Kotora, koje smo posjetili. Prenijeli su nam da se dominantno informišu posredstvom društevnih mreža, dok tradicionalne i to više njih, najcešce citaju i “konsultuju” u periodima kriza, protesta, prirodnih nepogoda i sl.

Na naše iznenadenje, interesovanje učenika za predmet medijska pismenost je izraženo, cemu u susret izlaze entuzijasticni nastavnici. Tako pojedine škole ove godine po prvi put, od kako je prije deceniju medijska pismenost uvedena u školski sistem, imaju i po dva odjeljenja ucenika zainteresovanih za taj predmet.

U gimnazija Kotor, gdje se po prvi put u poslednjoj deceniji izvodi nastava iz medijske pismenosti, profesorica Sonja Golub Klenak, kaže da je za današnje, “digitalne” generacije ucenika medijska pismenost u školama neophodna.

“Važno je da ucenici znaju gdje ce pronaci prave informacije – da se kriticki prema njima odnose, da se zamisle nad onim što su procitali, a to se velikim dijelom može kroz predmet medijska pismenost”, smatra profesorica Golub Klenak koja vodi novinarsku sekciju u kotorskoj srednjoj školi.

Cilj susreta sa učenicima je bio da ih podstaknemo da budu bolji, zainteresovaniji ali i kriticniji konzumenti razlicitih medija, kao i to da neki od njih požele da odaberu novinasrtvo kao moguci buduci poziv. Na istom zadatku su i entuzijasticni profesori srednjih škola cije smo ucenuke posjetili: Sonja Golub Klenak, Milica Vukovic, Magdalena Macanovic, Vojka Delibašic, Milosava Mrdak, Ankica Ðurišic, Slobodanka Kandic, Slavica Ademovic, Nada Jeknic, Ružica Lazarevic, Jovan Kaluderovic.

Zahvaljujemo kolegama/inicama Petri Božovic ( RTCG) , Milici Bogdanovic ( Raskrinkavanje.me) , Nemanji Živaljevicu ( RTCG) i Ivanu Cadenovicu (Vijesti) što su ucenicima približili šta sve novinare rade, kako nastaju vijesti, kako se vodi intervju, te kroz primjere iz prakse ukazali na nacine prepoznavanja i štetne posledice širenja dezinformacija i lažnih vijesti.

Za potrebe novinarskin susreta sa dacima srednjih škola u Crnoj Gori kreiran je “Priručnik za novinare iz medijske i informacione pismenosti”, koji možete pogledati i preuzeti ovdje

Radionice u školama i prirucnik su dio projekta koji Institut za medije provodi sa još pet medijskih organizacija iz regiona u okviru projekta ”Mediji za gradane – gradani za medije: Jacanje kapaciteta NVO za razvoj medijske i informacione pismenosti na Zapadnom Balkanu’’ . Projekat se realizuje uz podršku Evropske komisije i Ministarstva javne uprave Crne Gore.