Podgorica, 26. maja 2018. – Na tribini „Kako su onlajn mediji promijenili odnos medija i publike“, urednici medija iz Velike Britanije, Slovenije, Crne Gore, te pravni stručnjaci za onlajn medije, govorili su o različitim praksama moderiranja na portalima.
Chris Elliott, iz Mreže za etično novinarstvo iz Londona i dugogodišnji urednik i obudsman „Gardiana“ podijelio je svoje iskustvo kako da mediji etički upravljaju komentarima. Eliot preporučuje da medijske kuće usvoje jasna pravila komentarisanja. Gardian, je , kaže on usvojio jasna pravila komentarisanja kojim se od komentatora traži da poštuju „community standards“ (standarde zajednice) kao principe na osnovu kojih se u onlajn prostoru ovog medija vodi konstruktivna debata uz uzajamno poštovanje.
U Gardijanu smatraju da cilj moderiranja nije cenzura već da se ovim procesom osigurava da onlajn  rasprava bude prikladna, argumentovana i u granicama zakona. Gardijan zapošljava mali tim za praćenje i upravljanje onlajn raspravom. U Gardianu stigne u prosjeku oko 50–70 hiljada komentara dnevno,  koje prati 9 moderatora koji izbrišu oko 2% komentara, jer krše neko od pravila.

Gardianova pravila komentarisanja možete pogledati ovdje.

Odgovorna urednica portala RTV SLO Katarina Jakopič ukazala je da interna pravila komenarisanja ima I javni servis Slovenije, čiji portal tradicionalno ima veliku posjetu i veliki broj komentara, do 5000 dnevno. Od tog broja administratori obrišu oko 5 % komentara, jer nijesu u skladu s pravilima komentarisanja dok je 1% komentara izbrisan jer je ocijenjen kao govor mržnje. Ovim pravilima, između ostalog, zabranjeno je vrijeđanje, pozivanje na nasilje, namjerno uznemiravanje, komentarisanje koje nije u skladu s temom i objavljenim sadržajem, korišćenje velikih slova, reklamiranje…

Na medijskoj sceni u Crnoj Gori je 33 registrovana onlajn medija, dok još najmanje desetak portala objavljuje sadržaj na internetu bez prethodne registracije kod Agencije za elektronske medije.  Kada je u pitanju onlajn komentarisanje, polovina onlajn portala nema objavljena pravila komentarisanja, dok njih šest ne omogućava onlajn komentarisanje, pokazalo je istraživanje Institita za medije provedeno u aprilu I maju 2018. godine, a čije je nalaze predstavila autorka, Milica Bogdanović.

Nevena Krivokapić , stručnjakinja za medijsko prave iz Share fondacije Srbije i članica Savjeta za štampu Srbije ukazuje da se prilikom moderiranja komentara, onlajn mediji  suočavaju s izazovom uspostavljanja balansa između slobode izražavanja i slobode na internetu i ograničavanja širenja govora mržnje ili drugih neprimjerenih sadržaja. Ona navodi da moderatori “imaju veliku odgovornost”, zbog čega “treba ulagati u njih I obučavati ih pravilima moderiranja”, kako bi se izbjeglo “proizvoljno cenzurisanje sadržaja na internetu.”

Rezultate istraživanja “Pimjena etičkog kodeksa I načela samoregulacije kroz intera pravila za objavljivanje komentarau onlajn medijima u Crnoj Gori”, možete pogledati ovdje.

Istraživanje je uredila I tribinu vodila Brankica Petković, Mirovni institut Ljubljana
Istraživanje i tribina su dio projekta »Respekt – Za podizanje etičkih standarda u medijima i povjerenja građana u etičke medije«.

Partneri:

Finansira: