Etika-preduslov za budućnost medija

Temom etike u medijima će se, zahvaljujući odobrenim projektima i podršci od strane EU,  baviti nekoliko medija i organizacija u Crnoj Gori.

Institut za medije nema ekskluzivno pravo da se bavi ovom važnom temom i Institut za medije Crne Gore, sa svojim partnerima Mirovnim institutom iz Ljubljane i Mrežom za etičko novinarstvo iz Londona, je kroz ovaj projekat, dio šire priče.

Međutim, Institut za medije, kao nosilac ovog projekta,  bio je  generator donošenja etičkog kodeksa novinara Crne Gore 2002. godine. Takođe, u poslednje tri godine u fokusu rada Instituta za medije  je bio injegritet medija, kroz regionalni projekat na kom smo radili, pa su promocija etike i kodeska logičan nastavak tog našeg rada.

Institut i njegovi partneri će u saradnji sa timom profesionalaca iz Crne Gore, kroz seriju mini istraživanja, doći  do relevantnih informacija s terena,  koje će nam pomoći da u kampanji, kroz proizvodnju TV i drugih sadržaja, te kroz učešće prepoznatljivih, novinarskih imena regiona, osnažimo uvjerenje da je etičko novinarstvo dobra investicija u budućnost.Naš urednički odbor čine medijski profesionalci, predstavnici akademske zajednice i cililnog društva i posebno smo im zahvalni što nam pomožau na ovom zadatku. Članovi odobora su:novinari Dušanka Pejević, Dragoljub Vuković, Slavoljub Šćekić, univerzitetski profesor Silvana Djurašević i nekdašnja novinarka sada NVO aktivistkinja Kristina Mihailović.