Institut za medije, povodom dvije decenije od ubistva vlasnika i glavnog urednika lista Dan Duška Jovanovića, poziva nadležne da učine sve kako bi taj zločin bio do kraja rasvijetljen, a političare da prestanu da ga instrumentalizuju u političke svrhe.

Bez otkrivanja izvršioca i nalagodavaca ubistva Jovanovića ne možemo govoriti o slobodi medija i vladavini prava u Crnoj Gori, samim tim ni o evropskim integracijama.

Neprocesuiranjem direktnih izvršilaca i nalogodavaca ovog zločina šalje se opasna poruka da ovakav način obračuna sa istinom i istraživačkim novinarstvo i dalje nema adekvatnu sankciju.

Dvije decenije od ubistva Jovanovića ne zna se ko je izvršio, organizovao i naredio taj stravičan zločin. Nadležne institucije nisu procesuirale nalogodavce i sve počinioce, niti je utvrđena odgovornost za nedjelotvorno sprovođenje istraga. Za saučesništvo u ubistvu je do sada osuđen jedino Damir Mandić na 19 godina zatvora, a koji je odbio da sarađuje u istrazi ubistva.

Posebno zabrinjava činjenica da se u međuvemenu promijenilo nekoliko vrhovnih državnih tužilaca, osam vlada, ali da nema pomaka u istrazi. I pored brojnih propusta, od samog početka istrage, koje su priznali i sami nadležni, nije bilo ni sankcija za one koji su zakazali u istrazi ovog slučaja. Nije uvjerljivo ispitano ni da li je država učinila sve da zaštiti Jovanovića, imajući u vidu prijetnje koje je dobijao i koje je prijavio.

Najveću odgovornost za poruku koja se šalje neprocesuiranjem nalogodavaca ubistva Duška Jovanovića, imaju upravo nosioci najviših državnih funkcija.

Dok ne bude u potpunosti riješeno ubistvo Jovanovića, sloboda medija u Crnoj Gori nikad neće biti dostignuta u cjelini niti će pravda biti zadovoljena. Stoga pozivamo Tužilaštvo da ovaj slučaj stave u vrh svojih prioriteta.

Foto: Dan