Praktikum je kreiran sa željom da podrži roditelje, staratelje i hranitelje da lakše uspostave sistem vrijednosti u pravilnom usmjeravanju medijskih navika njihove djece. Umjesto zabrana i ograničenja, praktikum otvara prostor za dijalog i razmjenu iskustava između roditelja i djece.

Kroz niz primjera i ideja koje podstiču razgovor unutar porodice i osvjetljavaju različite perspektive na medijsku pismenost, težimo da inspirišemo roditelje da zajedno sa svojom djecom istražuju i razumiju digitalni svijet, gradeći mostove razumijevanja koji prevazilaze generacijske i tehnološke razlike.

Na taj način će i djeca iz podržavajućih porodica koje razumiju koncept i značaj medijske pismenosti, izaći kao odgovornije mlade osobe koje imaju kritički osvrt prema okruženju i sadržajima koji im se plasiraju.

Posebno skrećemo pažnju da su ilustracije koje su dio ovog praktikuma nastale uz pomoć vještačke inteligencije.

Autorka praktikuma je profesorica Svetlana Jovetić Koprivica, koautorka programa i priručnika za medijsku pismenost za osnovne škole.

Izradu ovog praktikuma finansira Ambasada SAD u Podgorici. Mišljenja, nalazi, zaključci ili preporuke koji su ovdje izneseni su stav autora i ne odražavaju nužno stav Stejt dipartmenta/Vlade SAD.

Praktikum možete preuzeti na našem sajtu Čitaj između redova.