Praktikum je stvoren sa ciljem pružanja podrške nastavnicima i nastavnicama u realizaciji programa nastave iz predmeta medijska pismenost. Kroz praktične vježbe i primjere, olakšava pripremu nastavnih aktivnosti te služi kao izvor inspiracije za različite metode, aktivnosti i pristupe u učionici. Praktikum otvara nove mogućnosti za osvježavanje postojećih metoda ili eksperimentiranje s novim idejama u nastavi medijske pismenosti.

Ovaj praktikum če pomoći nastavnicima i nastavnicama da približe medijsku pismenost učenicima, da nastavu iz ovog predmeta vode u korak sa potrebama djece i da kroz zanimljive primjere i raspoložive alate odgovore na izazove nastavnog procesa.  Mladi su izloženi prevelikom broju informacija, mnoge od njih su zlonamjerne ili iskrivljene, stoga je ključno da im se pomogne da razviju zdravu skepsu i kritičko mišljenje kako bi mogli pravilno procjenjivati medijske sadržaje.

Kritičko mišljenje postaje ključno učenje za razvoj autonomnih, samostalnih i kritički osviještenih pojedinaca. Uz podršku ovog praktikuma, nastavnici i nastavnice postaju kreatori promjena, osnažujući mlade generacije da budu kritički osviješteni građani digitalnog doba.

Posebno skrećemo pažnju da su ilustracije koje su dio ovog praktikuma nastale uz pomoć vještačke inteligencije.

Posebno skrećemo pažnju da su ilustracije koje su dio ovog praktikuma nastale uz pomoć vještačke inteligencije.

Autor ovog priručnika je profesor, Miroslav Minić, koautor programa i priručnika za medijsku pismenost za osnovne škole.

Izradu ovog praktikuma finansira Ambasada SAD u Podgorici. Mišljenja, nalazi, zaključci ili preporuke koji su ovdje izneseni su stav autora i ne odražavaju nužno stav Stejt dipartmenta/Vlade SAD.

Praktikum je dostupan na našem sajtu Čitaj između redova.