Dragi roditelji,

Zamislite svijet u kojem vaše dijete sa lakoćom razlikuje pravu informaciju od lažne reklame ili obmanjujuće vijesti. Upravo to omogućava medijska pismenost – to je kao supermoć u rukama vašeg djeteta!

Šta je zapravo medijska pismenost? To je navigacija kroz beskrajni digitalni svijet informacija. Uči djecu da prepoznaju puteve koji vode do pouzdanih izvora i da izbjegavaju zamke lažnih vijesti. Uz to, daje im alate da ne samo da konzumiraju sadržaj, već i da sami kreiraju svoje, autentične poruke.

Zašto je medijska pismenost važna? Kroz učenje medijske pismenosti, vaša djeca stiču vještine da ne nasijedaju odmah na svaku ‘vruću’ vijest. Umjesto toga, naučiće kako da temeljno provjere činjenice prije nego što povjeruju ili podijele informaciju. Ovo im daje veće samopouzdanje u digitalnom svijetu jer znaju kako da razlikuju istinu od manipulacije.

Osim toga, razumijevanje uticaja medija na formiranje mišljenja pomaže im da postanu odgovorni stvaraoci sadržaja, svjesni uticaja svojih riječi i slika koje objavljuju i dijele.

Zašto bi medijska pismenost trebala biti izborni predmet? Jer nije samo lekcija – to je vještina za cijeli život. Kroz ovaj predmet, djeca ne samo da uče, već i praktikuju kako da budu odgovorni, informisani članovi društva. To je njihova karta za svijet gdje mogu jasno vidjeti koje su informacije pouzdane, a koje samo magla na njihovom ekranu.

Podržite svoje dijete da odabere medijsku pismenost kao izborni predmet i pomognite mu da razvije supermoć razlikovanja stvarnog od imaginarnog.

Za više informacija, obratite se školi.

Filtriraj stvarnost, izaberi predmet medijsku pismenost – jer kad je svijet jasan, lakše je surfovati!