Ovogodišnji dobitnici Regionalne novinarske nagrade “Srđan Aleksić“ za 2023. godinu su Bojana Jovanović u kategoriji „Za hrabrost“, Haris Rovčanin u kategoriji „Za doprinos zajednici“ i Portal Novosti u kategoriji “Za medije”, odlučio je petočlani žiri.

Regionalna novinarska nagrada „Srđan Aleksić“ se dodjeljuje za profesionalno i društveno odgovorno medijsko izvještavanje koje rezultira konkretnim dobrobitima za ljude i zajednice (doprinosi pomirenju, zaštiti ljudskih prava, uključivanju marginalizovanih i ranjivih grupa, rodnoj ravnopravnosti, vladavini prava, kulturi dijaloga, borbi protiv govora mržnje i lažnih vijesti ), te za iskazanu novinarsku hrabrost.

Jednogslanom odlukom žirija nagrada „Za hrabrost“ je pripala Bojani Jovanović, novinarki i urednice portala Krik iz Beograda. „Njeni tekstovi precizno razotkrivaju poveznice između organizovanog kriminala i ljudi u vrhu državnog aparata. Njihovo razotkrivanje pruža zastrašujući uvid u srbijansku političku stvarnost – da je organizovani kriminal ne samo povezan s državnim aparatom, nego i vođen i štićen iz njegovih najviših vrhova“, ocijenio je žiri u obrazloženju.

U kategoriji „Za doprinos zajednici“, po uloženom vremenu, trudu i rezultatima, izdvojio se projekat Harisa Rovčanina, novinara portala Detektor iz Sarajeva, koji nadmašuje dosege uobičajenog novinarskog rada. On je Bazu sudski utvrđenih činjenica o ratu BiH učinio edukativnom, preglednom i živom, prilagođenom vizualnom senzibilitetu mladih generacija. “U našim nacionalizmima opterećenim društvima, njegov rad predstavlja ogroman i trajan doprinos borbi protiv manipulacija ratnom prošlošću“, obrazloženje je žirija.

U kategoriji „Za medije“ ove godine se među nominovanima istakao Portal Novosti iz Zagreba čiji kvalitet sadržaja je konstantan, dosljedan i profesionalan. „Ovaj portal je društveno angažovan medij sa vrhunskim autorima koji svake sedmice donosi tekstove koji zaista utiču na jedno društvo, ali i region u cjelini“, naveo je žiri u odluci.

Pored dobitnika, ove godine su veoma visoko bili rangirani novinari Hrvoje Šimičević i Josip Bohutinski iz Hrvatske, Bojan Tončić i Darko Šper iz Srbije, KristinaPerić i portali Buka i Prometej iz Bosne i Hercegovine, Brano Mandić iz Crne Gore.

Na ovogodišnji konkurs za Regionalnu nagradu “Srđan Aleksić” stigla je 41 nominacija za 31 novinara/ke i 10 medija, o kojima je odlučivao žiri u sastavu: Ana Hegediš Lalić (Srbija), Slavica Lukić i Boris Pavelić (Hrvatska), Vladan Mićunović (Crna Gora) i Borislav Kontić (Bosna i Hercegovina).

Svečana dodjela nagrada biće organizovana na Međunarodni dan ljudskih prava – 10. decembra, u Banjaluci, u sklopu manifestacije “Dani Srđana Aleksića”.

Novinarsku nagradu raspisuju Helsinški parlament građana Banjaluka, Mreža za izgradnju mira, Nazavisno društvo novinara Vojvodine, Institut za medije Crne Gore i Udruga za promicanje medijske kulture, umjetnosti i tolerancije “Lupiga – svijet kroz obične oči” iz Hrvatske.