Pozivamo vas na onlajn predavanje o dobrim praksama u izvještavanju o klimatskim krizama sa novinarkom slovenačkog portala “Večer” specijalizovanom za teme klimatskih promjena, Andrejom Kutin Lednik.

Katastrofalne poplave koje su ljetos zahvatile Sloveniju suočile su novinare sa brojnim izazovima u izvještavanju o elementarnim nepogodoma i katastrofalnim posledicama.

  • Koje su naučene lekcije o tome kako biti dio krize i suočiti se sa njom kao novinar/ka, a istovremeno biti i član lokalne zajednice pogođene katastrofom?
  • Šta su vjerodostojni i odgovorni pristupi u izvještavanju tokom krize i kako elementarne nepogode povezati sa klimatskim promjenama?
  • Kako u periodima klimatskih kriza ostati novinar/ka i odoljeti neprovjerenim, seznacionalističkim informacijama i dezinformacijama, biti među prvima, ali istovremeno se držati provjerenih i tačnih informacija?
  • Koliko je u krizama ključna riječ struke i nauke?

Šta: onlajn predavanje “Mene se tiče”

Kada: 6. decembra 2023. godine od 10 do 11:30 sati

Gdje: https://bit.ly/46zh4Cm

Predavačica: urednica i novinarka slovenačkog dnevnog lista “Večer” i diplomirani biolog, Andreja Kutin Lednik.

Molimo vas da se radi organizacije događaja najkasnije do 1. decembra registrujete putem gore navedenog linka, nakon čega ćete dobiti i drugi link za pristup onlajn predavanju.

Predavanje je dio projekta “Jačanje uloge medija u suočavanju sa klimatskom krizom” koji se realizuje iz sredstava projekta SMART Balkans – Civilno društvo za povezan Zapadni Balkan, koji finansira Ministarstvo inostranih poslova Norveške, a sprovodi ga Instutut za medije Crne Gore zajedno s partnerskim organizacijama.