HELSINŠKI PARLAMENT GRAĐANA BANJA LUKA, MREŽA ZA
IZGRADNJU MIRA , NEZAVISNO DRUŠTVO NOVINARA VOJVODINE, INSTITUT Z A
MEDIJE CRNE GORE I UDRUGA ZA PROMICANJE MEDIJSKE KULTURE, UMJETNOSTI I TOLERANCIJE „LUPIGA – SVIJET KROZ OBIČNE OČI“ IZ HRVATSKE, RASPISUJU

                  Konkurs

za Regionalnu novinarsku nagradu “Srđan Aleksić”

Nagrada se dodjeljuje, novinarkama, novinarima i medijima iz Bosne i Hercegovine, Srbije, Hrvatske i Crne Gore u 3 kategorije:

  1. za novinarsku hrabrost i izuzetnost
  2. za doprinos zajednici
  3. za medije
  • Nagrada za novinarsku hrabrost i izuzetnost dodjeljuje se novinarki ili novinaru koji su se istakli temeljitim, profesionalnim i etič­nim izvještavanjem o korupciji, potrošnji javnih sredstava, uništavanju prirodnih resursa, političkim manipulacijama, nasilju, veličanju ratnih zločinaca ili drugim temama koje su tabu ili o kojima se rijetko ili jedno­strano izvještava.
  • Nagrada za doprinos zajednici dodjeljuje se novinarki ili novinaru ili grupi autora i autorki za kontinuirano izvještavanje o pomi­renju, inkluziji, zaštiti ljudskih prava, ravnopravnosti polova i vladavini prava, koje je donijelo konkretnu dobit građanima i građankama i/ili zajednicama u kojima oni žive.
  • Nagrada za medije dodjeljuje se medijima iz regiona, koji se ističu odgovornom   uređivačkom politikom i podržavaju svoje novinare i novinarke u njihovom nastojanju da budu u službi javnog interesa i zaštite ljudskih prava, slobode medija.

Novinare, novinarke i medije mogu nominovati udruženja/udruge, neformalne grupe, mreže organizacija civilnog društva, urednici/ce u medijima, novinari/ke, sindikati, naučno-obrazovne institucije, univerzitetski nastavnici/ce, iz Bosne i Hercegovine, Srbije, Hrvatske i Crne Gore.

Rok za nominaciju je 1. novembar/studeni 2023. godine.

Novinarke, novinari i mediji ne mogu se direktno prijaviti na konkurs.

Način prijave:

Popuniti formular za nominaciju koji možete preuzeti na sljedećim linkovima

Link za novinarsku hrabrost i izuzetnost

Link za doprinos zajednici

Link za medije

Za nagradu u prve dvije kategorije za novinare i novinarke poslati od jedne do maksimalno tri snimljene emisije ili teksta/priloga novinara/novinarke koji/a se nominuje, a koji ispunjavaju kriterijume za nagradu u ove dvije kategorije, i koji su objavljeni u periodu od 1.10.2022. do 1.10.2023. godine.

Za nagradu u trećoj kategoriji poslati link na web stranicu medija i do tri emisije, priloga ili teksta koji svjedoče o ispunjavanju kriterijuma za nagradu u ovoj kategoriji.

Detaljna pojašnjenja kriterijuma za nagradu u svakoj od kategorija i formati u kojima se mogu dostaviti nominovani prilozi data su u obrascima za nominaciju.

Odluku o dodjeli nagrade u sve tri kategorije donijeće stručni žiri koji čine novinari i novinarke i medijski stručnjaci iz država koje učestvuju na konkursu.

Pitanja u vezi za konkursnom procedurom se mogu postaviti e-mailom nagrada@hcabl.org najkasnije do 20.10.2022. godine.

Regionalna novinarska nagrada „Srđan Aleksić“ će se dodijeliti 10. decembra/prosinca 2023. u Banjaluci, povodom Međunarodnog dana ljudskih prava.

Prijatelji nagrade: