Kurikulum ,,Saznaj i razaznaj” zamišljen je kao praktični priručnik za trenere medijske pismenosti koji rade obuku građana/građanki, prvenstveno mladih. Smisao ovog kurikuluma je da građanima/građankama obezbijedi osnovno znanje o medijima, da ih upozna s najčešćim vrstama dezinformisanja i manipulacije, te da im pruži osnovne alate za provjeru informacija i kritičko razmišljanje.

Cilj ovog kurikuluma nije da građanima/građankama preporuči koje medije treba da prate, nego da budu sposobni da se suprotstave uticaju svih oblika dezinformisanja, pomažući im da ne budu žrtve one vrste manipulacije u medijima koja može dovesti do neinformisanih odluka, panike i straha. Nakon obuke polaznici/polaznice biće svjesniji konzumenti medija koji umiju da provjere razne sumnjive informacije i stvore potražnju za odgovornim novinarstvom. 

Kurikulum „Saznaj i razaznaj“ razvijen je i objavljen kao dio projekta koji sprovodi IREX uz podršku Ambasade Sjedinjenih Američkih Država (SAD) u Crnoj Gori. Informacije i materijali, koji su dio kurikuluma, rad su stručnjaka iz oblasti medija, medijske pismenosti, novinarstva i psihologije, iz Ukrajine, SAD, Srbije i Crne Gore.

Sadržaj se kontinuirano obnavlja na osnovu iskustva trenera i učesnika, a posljednje izmjene unesene su 2022. godine zbog čega se može dogoditi da su neki podaci u međuvremenu izmijenjeni.

Kurikulum je dostupan na našem sajtu, kao i proširena verzija kurikuluma na engleskom jeziku.