Piše: Jelena Martinović, novinarka

Kada patrijarh Srpske pravoslavne crkve (SPC) Porfirije kaže za ženu da je jadnica i bijeda, u Crnoj Gori niko od žena koje su na pozicijama moći ne reaguje. 

Nijesu vidjele ništa sporno ni u njegovoj izjavi da je senzititivni jezik “borba protiv braka i porodice“.

A da žene koje djeluju u javnom i političkom prostoru znaju da treba reagovati na uvrede i govor mržnje pokazuje posljednji slučaj kada je portal Aktuelno objavio sraman tekst „Odlazak starleta političke prostitucije“ u kome targetira poslanice URA-e, Boženu Jelušić i Suadu Zoronjić.

Sa pravom, naravno. Problem je ,medjutim, što mizoginiju nijesu vidjeli kod svog vjerskog poglavara.

Predsjednica Skupštine Crne Gore Danijela Đurović je povodom pisanja portala navela da se ne smije ćutati na ovaj i slične slučajeve omalovažavanja žena i da se mora učiniti sve da stvorimo uslove u kojima će žene moći slobodno i bez prepreka da se bave politikom.

Ipak, kada Porfirije za neku ženu kaže da je “jadnica“ i „beda“ ona ćuti. Čak i onda kada je Srpska pravoslavna crkva nekoliko dana kasnije objasnila da se taj uvredljivi govor nije odnosio na sve žene, koje SPC poštuje, već na jednu funkcionerku.

Đurović je ranije za sebe rekla da je vjernica SPC.

Ni predsjednica Skupštine Glavnog grada  Jelena Borovinić Bojović  nije reagovala na patrijarhovo unižavanje žena, niti na njegove „probleme“ sa rodno osjetljivim jezikom „koji urušava patrijarhat“.

Ona je takodje vjernica SPC, što je isticala prilikom predizbornih kampanja i u javnim istupima, ali i kao ljekarka.

Sadašnja predsjednica Skupštine Glavnog grada i nekadašnja ministarka zdravlja je medjutim takođe reagovala na tekst postala Aktuelno i na Tviteru napisala da „uvrede upućene poslanicama Boženi Jelušić i Suadi Zoronjić na portalu koji je već odavno prepoznat po govoru mržnje i neristojnosti ne smiju proći bez reakcije“.

Dodala je da  „praksa da se u pojedinim javnim glasilima može pročitati ono što pristojna osoba ni u afektu ne bi izgovorila mora biti zaustavljena za dobrobit cijelog društva“.

Da predsjednica Skupštine Podgorice zna da treba reagovati pokazala je i prije dvije godine kada je oštro osudila uvrede i spornu karikaturu na kojoj je bila prikazana Vesna Bratić, kao ministarka prosvjete, nauke,kulture i sporta.

„Da li je moguće da su mizoginija i skarednost nadvladale čojstvo i junaštvo u Crnoj Gori? Ako ostanemo nijemi, ako se tome ne suprotstavimo, svi smo saučesnici„ , pitala se tada ona.

Bivša ministarka prosvjete, nauke, kulture i sporta, koja je bila aktivna u posljednjoj kampanji Demokratskog fronta za predsjedničke izbore Vesna Bratić, iako je sama često bilo na meti uvreda, mizoginije i govora mržnje, otćutala je patriharhove uvrede.

Ipak tekst u kome se Zoronjić i Jelušić opisuju kao  „Prekaljene starlete licemjerja i vječite uzdržanosti, poslanice jedne od najvećih političkih prevara u istoriji Crne Gore“ i koje su „rashodovane su nakon što su u posljednje nešto više od dvije i po godine, na podmukao način obavile značajan posao za velikosrpske hegemonističke ciljeve“, kako piše u nepotpisanom tekstu na tom portalu (jer navodni inicijali U.P.A koji se nalaze ispod ovakvog teksta se ne mogu tretirati kao potpis) – naišli su na na reakciju Vesne Bratić.

„Кad god vrijeđaju žene, i najzagriženije političke protivnice, na njihovoj sam strani. Кao žena i kao ljudsko biće. Draginju, Aleksandru, Boženu, Suadu stvarno volim tako da je ona u posebnoj kategoriji dragih žena“,  napisala je Bratić na svom tviter nalogu nakon tog teksta.

Povodom pisanja portala Aktuelno se oglasila i Zdenka Popović, poslanica Demokrata u Parlamentu.

“Najoštrije osuđujem uvrede izrečene na račun koleginica poslanica Jelušić i Zoronjić, koje je autor, muški sakriven pod plaštom anonimnosti, izrekao u otrovnom tekstu na jednom opskurnom portalu”,kazala je Popović i između ostalog kazala da se na takvo što ne smje sjedjeti skrštenih ruku.

Reagovala je prošle godine na izjavu Vladimira Jokovća kada je kazao: “Ne možete glasati za nekoga da vodi vašu djecu, ko nema svoju djecu. Ni kučeta ni mačeta… Više ja i moj potpredsjednik Dragoslav Šćekić imamo djece nego čitav poslanički klub Demokrata.”

Ona je tada pozvala ministarke u Vladi, pitala “zašto ćute poslanice SNP i URA na uvrede, stupidnosti i gadosti Vladimira Jokovića”.

No, i ona je otćutala izjave patrijaha. Popovićeva je bila među onima koji su ga dočekali uoči ustoličenja mitropolita Joanikija na Cetinju.

U Crnoj Gori je nakon patrijarhovih izjava o rodno senzitivnom jeziku pisano kritički u medijima, a reagovala je i Aida Petrović iz NVO  CrnogorskI ženskI lobI koja je kazala da bi patrijarh Porfirije trebalo da zna da rodni jezik ne proizvodi: nasilje nad ženama u porodici i van nje; rodni jezik ne siluje đecu…

Na riječi patrijarha nijesu reagovale ni one koje svoju vjeru ne izjavljuju javno, niti one koje su na suprotnoj strani od politike koju SPC sprovodi u Crnoj Gori.

Porfirije je dva puta u mjesec dana imao mizogine nastupe, koji su prošli u Crnoj Gori bez reakcija onih koji su dužni da zaštite Ustav i zakone.

Koliko je SPC moćna i da joj je dozvoljeno da vrijeđa pokazuje i primjer  igumana manastira  Podmaine Rafailo Boljević koji je prosvjetne radnike nazvao smrdnosnosnicima i smrdonosnicama. Ni prosvjetna zajednica, niti Ministarstvo prosvjete – niko nije našao za shodno da reaguje.

Ovaj tekst je urađen uz finansijsku podršku Nacionalne zadužbine za demokratiju. Sadržaj je isključivo odgovornost autora i izdavača Instituta za medije Crne Gore i nužno ne odražava stavove donatora.