Konstatacija da su mediji u Crnoj Gori polarizovani je odavno postala opšte mjesto domaćih i međunarodnih izvještaja o stanju medijskih sloboda u Crnoj Gori. Međutim, čini se da se sa porastom značaja društvenih mreža, ere post-istine i eho-grupa istomišljenika stanje pogoršava. Vidljivo je da antagonizmi između različitih grupa rastu, kao i njihovo međusobno ignorisanje, što za posledicu ima isključivost i nesposobnost da se sagleda drugačija perspektiva što dovodi do porasta polarizacije u društvu, a u konačnom i do porasta agresivnosti u javnom diskursu i životu van medija.

Zbog svega navedenog, Institut za medije Crne Gore (IMCG) organizuje panel diskusiju „Ima li dijaloga u crnogorskim medijima – da li smo odustali od principa ‘druge strane’?“.

Gdje: Hotel „Ramada“, adresa: Bulevar Save Kovačevića 74

Kada: četvrtak, 06. april 2023. godine, sa početkom u 12h

Pitanja o kojima ćemo razgovarati:

  • Da li mediji odustaju od svoje primarne uloge da su prostor susreta, razmjene, dijaloga različitih mišljenja?
  • Kako je došlo do isključivosti u medijima i poricanja ‘drugim stranama’ prava na različito mišljenje?
  • Da li propaganda preuzima dominaciju nad novinarstvom?
  • Da li odustvom dijaloga i argumentivane rasprave u medijima, mediji  doprinosi polarizaciji javnosti i „tjeraju“ ljude da se grupišu u grupe istomišljenika?
  • Kako da mediji ponovo postanu mjesto dijaloga i argumentovane rasprave?

Učesnici diskusije su:

  • Sonja Drobac, novinarka, direktorica TV E
  • Rajka Raičević, novinarka, programska direktorica Adria TV
  • Nenad Pejić, novinar, osnivač redakcije Radija Slobodna Evropa na južnoslovenskim jezicima

Diskusiju će moderirati Vesna Rajković Nenadić, novinarka, Institut za medije Crne Gore.

Potvrdu o učešću možete poslati na mejl imcg@mminstitute.org .

Planirano trajanje diskusije je dva časa, nakon čega je predviđen ručak za učesnike.

Ova aktivnost dio je projekta ,,Resursni centar za organizacije civilnog dru±tva u Crnoj Gori-faza II“ koji sprovodi Centar za razvoj nevladinih organizacija (CRNVO) u partnerstvu sa NVO Natura i Institutom za medije Crne Gore (IMCG). Opšti cilj ovog projekta je osnaženo civilno društvo i mediji koji aktivno učestvuju u donošenju odluka i doprinose jačanju participativne demokratije u Crnoj Gori, dok je specifični cilj poboljšanje kapaciteta NVO i medija da budu proaktivni, odgovorni i efikasni akteri i da doprinesu podsticajnom okruženju za njihovo djelovanje. Ovaj projekat finansira Evropska unija.