Piše: Jelena Martinović

Od 6. februara, kada su razorni zemljotresi pogodili Tursku i Siriju, osim informacija o spasilačkim poduhvatim, crnogorskim medijskim prostorom širile su se i vijesti o neprirodnim uzrocima zemljotresa.

Etablirani mediji u Crnoj Gori nijesu objavljivali vijesti o tome da je zemljotres dio velike geopolitičke igre, da su pojedine zemlje znale da će se to dogoditi pa su, navodno, obavještavale svoje građane da napuste ta područja, niti je bilo vijesti o čudesnim svjetlima ili letjelicama nezemaljskog porijekla, pokazala je analiza sadržaja uradjena za potrebe ovog teksta.

Teorije zavjere su se, medjutim, širile društvenim mrežama, opskurnim portalima i na jutjub kanalima, ali i na televizijama koje se emituju u Crnoj Gori na raznim kablovskim kanalima.

Etablirani mediji u Crnoj Gori su pokušali da daju naučna objašnjenja zemljotresa. Tako je akademik prof dr Staniša Ivanović je 20. februara za Pobjedu napisao članak u kome je objasnio pomjeranje tekstonskih ploča. Između ostalog, iznio je i podatak italijanskog Nacionalnog instituta za geofiziku i vulkanologiju, zemljotrese je izazvalo pomjeranje tektonskih ploča, koje je iznosilo tri metra na dužini od 160 km. On je ukazao i da Zemljina kora nije jedinstvena, već je podijeljena na sedam velikih tektonskih ploča koje pokrivaju oko 94 odsto Zemlje. Takođe, akademik Ivanović je napisao i sljedeće:

„Razlog leži u karakteru Sjevernoanadolijskog rasjeda koji uokviruje Anadolijsku ploču sa sjevera. Ovaj rasjed se proteže preko sjevera Turske i prolazi ispod Mramornog mora. Po mehanizmu pomjeranja je smičući (right-lateral) dužine oko 1000 km. Rasjed se nalazi u jednoj od najjačih energetskih zemljotresnih zona u svijetu. Od katastrofalnog zemljotresa, Erzikan zemljotres (1939) do sada je bilo sedam zemljotresa duž ovog rasjeda sa magnitudom većom od sedam. Pri tome se svaki sljedeći pojavljivao idući dalje na zapad. Poslije zemljotresa koji je razorio Izmir (1991), smatralo se da bi naredni mogao biti dalje prema zapadu i ugroziti gusto naseljen Istanbul. To se za sada nije dogodilo jer se ovaj zemljotres dogodio na istočnom kraju rasjeda“, napisao je akademik Ivanović, koji je profesor inžinjerske geologije i seizmologije.

Za razliku od akademika širom svijeta, koji imaju slične naučne teorije, „akademici“ i „stručnjaci“ za politiku, geopolitiku, energetiku i seizmologiju na internetu objavljuju svoje informacije.

Studio B je u u emisiji  „Bez kompromisa“ 10. februara ugostio Sašu Brojevića.  Tema emisije je bila „ZEMLJOTRES U TURSKOJ NAMERNO IZAZVAN?! VEZA SA UKRAJINOM?!“ . On je sa teorijama o vještačkom izazovanju zemljotresa gostovao i na Happy TV koja se emituje u Crnoj Gori.

Na pitanje upućeno Agenciji za elektronske medije, da li imaju prostora da sankcionišu emisije koji se emituju u Crnoj Gori a šire takve vrste informacija, nije odgovoreno.

 Njegov status sa Fejsbuk profila „Opet Saša Borojević“ se proširio društvenom mrežama i tako postao dostupan desetinama hiljada korisnika:

„Hajmo da posložimo stvari u vezi zemljotresa u Turskoj!

-Katastrofalan zemljotres u Turskoj i Siriji. Hiljade poginulih. Par dana pre zemljotresa SAD i druge zapadne zemlje zatvorile mnoga svoja diplomatska predstavništva u Turskoj zbog “ugroženosti od  terorističkih napada”.

– Izvesni Frank Hoogerbeets na Tviteru dva dana pre zemljetresa NAJAVLJUJE udar “zemljotresa” a turski seizmolozi ostali nemi?

– Zemljotres pogadja mesto u Turskoj i Siriji gde su Kurdi ogromna većina…pri tome Siriju niko ne prikazuje..

– Zemljotres ubija sestru od premijera Sirije.

– Zemljotres se dešava samo nekoliko dana nakon izjave Erdogena da ce turska izaći iz NATO i podržati Rusiju.

– Samo nekoliko dan pre zemljotresa je u Bosfor uplovio američki ratni brod sa 500 vojnika. Poređenja radi, u Istanbulu je ’99 bio razoran zemljotres koji je odneo 15 hiljada života i tada je američki ratni brod bio tamo…

– Posle razaranja „Severnog toka“ 1 i 2, gasovod „Turski tok“ ostao je poslednja nada Evrope da će, preko potrebni, ruski gas stići do evropskih zemalja…e pa “zemljotres je upravo ugasio i tu poslednju nadu EU!

-U vreme najjačeg zemljotresa nad epicentralnim područjem snimljan čudna svetlost nepoznatog porekla. Da li postoji mogućnost da je zemljotres ciljano izazvan upotrebom neke vrste seizmičkog oružja? Teorija zavere ili realna mogućnost?

– Podsećam na sve češće priče da je zemljotres, koji je uništio Fukušimu, izazvan seizmičkim oružjem. Stručnjaci tvrde da je katastrofa u Fukušimi za 15 godina usporila, ili unazadila, ekonomski razvoj Japana. Time je smanjila i njegovu konkurentsku moć na svetskom tržištu. Da li je teorija zavere ili smo zaista stigli do takvog nivoa ljudskih mogućnosti da nekoliko budala u trenutku može uništiti,ako ne celu planetu, a ono cele regione ili čak kontinente. Svet se plaši nuklearnog oružja. Nije isključeno da postoji nešto još strašnije. Zamislite da neko aktivira jedan od dva poznata supervulkan, Jelouston ili Tobu. To bi bio kraj planete Zemlje.“

Crnogorski portal raskrinkavanje. me je ovaj status detaljno analizirao. Svaka tvrdnja je demantovana činjenicama.

Određeni konzulati jesu zatvoreni u Istanbulu ali se taj potez dovodi sa spaljivanjem Kurana u Švedskog te su vlasti Njemačke, Švedske, Norveške izdale svojim građanjima upozorenje „a sve to dio je priče oko turskog blokiranja Švedske i Finske da se pridruže NATO. Zbog tih dešavanja burno su reagovale turske vlasti“, piše raskrinkavanje.me.

Kada jeriječ o Holanđaninu Franku Hogebertsu koji je navodno predvidio zemljotres na osnovu kretanja nebeskih tijela, nijesu nađeni podaci u relevantnim medijima o njemu, osim u onima koji se bave mistikom i ezoterijom.

Takođe,  na tvrdnju Etema Sandžaka iz partije „Otadžbina“ da je turski predsjednik Erdogan kazao da će ta zemlja izaći iz NATO, ubrzo je stigao demanti od Omera Lelika, njegovog portparola, koji je kazao da se „tursko članstvo ne dovodi u pitanje“.

Istražili smo i teoriju koja govori o ratnom razaraču USS Nitze. Turska agencija Anadolija je javila da je stigao u Istanbul 3. februara u najavljenu posjetu. Ambasadro SAD u Turskoj Džef Flejk je tada kazao da je to lijepa demonstracija partnerstva SAD i Turske, velikih NATO saveznika.

Komandant Kejti Džejkobson je kazala tom prilikom da je Turska veoma cijenje saveznik i NATO mornarički partner.  Navode da je američki ratni brod bio u Istanbulu ‘99-te takođe u toku razornog zemljotresa teško je provjeriti.

Postoje objave  od 21. avgusta 1999. godine da su američki ratni brodovi sa preko 3000 vojnika i tonama zaliha upućeni na obale Turske kao vojna pomoć Amerike Turskoj nakon razornog zemljotresa koji je pogodio Izmir 17.avgusta 1999. godine. 

Čudesne svjetlosti koje su se mogle vidjeti uoči zemljtresa su rasvijetljene odavno, a jedan članak je objavio još u januaru 2014. godine poznati časopis National Geography, u kome se navodi da su se slična svjetla vidjela i u Akvili u Italiji 2009. godine, koja je takođe razorena zemljotresom

– Svjetlosni bljeskovi koji se ponekad vide uoči potresa nisu uzrokovani pticama, avionima ili NLO-ima – svi su oni ranije korišteni za objašnjenje fenomena poznatih kao „zemljotresna“ svjetla. Umjesto toga, svjetla su uzrokovana električnim svojstvima određenih stijena u određenim okruženjima, napisali su naučnici u svom istraživanju.

Takođe, video zapisi o neobičnim svjetlima su provjerena, a fektčekeri US Today su potvrdili da zapravo iz Kazahstana od 22. septembra prošle godine. Pregledi tih video zapisa, za koji su korisnici tvrdili da su iz Turske, bilo je na hiljade na instagramu a preko milion na Tik Toku.

Komunikolog Miodrag Strugar je kazao da su lažne vijesti, dezinformacije, teorije zavjere prijemčive, jer su obrađene na način da privuku pažnju.

„Liče na istinu koju neko moćan hoće da sakrije od nas, običnih građana i uvijek računaju na predrasude, na nedovoljno znanje kako provjeriti informaciju i na to da će mnogi to dijeliti s drugim“,  kazao je Strugar.

On je naglasio da je u eri interneta i  društvenih medija svako u mogućnosti kreirati medijski sadržaj i podijeliti ga s ogromnim auditorijumom.

„Neograničena sloboda govora, koja nije uslovljena odgovornošću za vjerodostojnost, tačnost onoga što se objavljuje. I tradicionalno novinarstvo je nastalo na temeljiva slobode govora, ali podrazumijeva i odgovornost, provjeru i dokaze, vjerodostojnost“, rekao je Strugar.

On ističe da problem nastaje kada novinari počnu da se utrkuju s društvenim medijima i kada zbog trke za ekskluzivnošću, za novcem, prenose takve sadržaje zaboravljajući osnovna načela novinarske profesije.

Ovaj tekst je urađen uz finansijsku podršku Nacionalne zadužbine za demokratiju. Sadržaj je isključivo odgovornost autora i izdavača Instituta za medije Crne Gore i nužno ne odražava stavove donatora.