Uloga uprava osnovnih škola je ključna u promiciji medijske pismenosti među osnovcima, koji će od naredne školske godine imati priliku da izučavaju taj predmet kao izborni, poručeno je sa današnjeg skupa posvećenog promocij predmeta, koji je u Podgorici organizovao Zavod za školstvo.

Skup ,“Značaj uvođenja Medijske pismenosti kao izbornog predmeta u osnovnim školam”, je dio kampanje promocije predmeta koji će učenici i učenice birati u VII ili VIII ili IX razredu osnovnih škola, a predavati svi nastavnici i nastavnice sa završenom akreditovanom obukom kod Zavoda za školstvo.

Upravama škola, nastavnicima i nastavnicama, obrazovnim institucijam predstavljeni su predmetni program za medijsku pismenost, priručnik za nastavnike i dragocjena iskustva praktičara u nastavi medijske pismenosti.

Pored uprava škola i nastavnog kadra na skupu su učestvovali predstavnici Ministarstva prosvjete, obrazovnih instucija, praktičari u nastavi, autori predmetnog programa, te organizacije i instutucije koje zajedno organizuju promociju: Zavod za školstvo (ZZŠ), Instutut za medije Crne Gore (IMCG) i Agencija za elektronske medije (AEM). 

Promocija predmeta od ključne je važnosti da ga izabere što što više od nekoliko desetnia hiljada osnovaca  koliko ih je upisano u starijim razredima ove školske godine, a koji će ukupno imati do 34 časa medijske pismenosti godišnje.

Govoreći o značaju medijske pismenosti i promociji predmeta u školama v.d. direktorica Zavoda za školstvo Zoja Bojanić Lalović je kazala da smo izloženi ‘poplavi manipulacija’ i da je za današnje generacije važno, ‘ne samo promišljeno čitanje i dijeljenje medijskih poruka, već i znanje da ih kvalitetno kreiraju’.

“Uvođenje predmeta u osnovne skole je važan iskorak u tom pravcu”, ocijenila je ona.

Direktorica Instututa za medije Olivera Nikolić, organizacije na čiju je inicijativu predmet uveden u osnovne škole i koja je izdavač priručnika za nastavnike i nastavnice, je ukazala na potrebu da se djeca ohrabre da kritički promišljaju medijske sadržaje,te  da od medijskih kanala traže veći kvalitet, što je zadatak medijske pismenosti. U ostvarenju tog cilja potrebna je podrška obrazovnovnog sistema, roditelja, mediija, kazala je ona.

Rukovoditeljka Službe za odnose sa javnošću i opšte poslove u Agenciji za elektronske medije (AEM) Elvira Salagić Ceković je izrazila zadovoljstvo činjenicom da je prepoznat značaj medijske pismenosti u društvu. Ona je podsjetila da nalazi AEM-ovog istraživanja o korišćenju medija ,Djeca, roditelji i mediji” , pokazuju da djeca provedu devet sati dnevno ispred raznih ekrana  tokom radne nedelje, a tokom vikenda  značajno više,”što govori o potrebi osviješćenije upotrebe medija kroz medijsko obrazovanje.”

Profesorica medijske pismenosti i jedna od autorki programa za gimnazije Božena Jelušić, je ukazala da se obrazovni sistem uveliko već suočava sa izazovom vještacke inteligencije i alatima poput čet bota.

‘U tom smislu mi kasnimo.Medijska pismenost mora biti najvažniji predmet i jedan čas nedjeljno je malo.U suprotnom, izgubit ćemo bitku za školu’, poručila je ona.

‘Medijsko opismenjavanje je neophodno onima čiji su stavovi, mišljenje i ideje još uvijek u procesu kreiranja. Ukoliko odgovorno pristupimo odgajanju mladih ljudi, možemo računati da „svijet ostavljamo u sigurnim rukama“, poručili su autoka i autor predmetnog programa i priručnika za nastavnike i nastavnice, Svetlana Jovetić Koprivica i Miroslav Minić.

Direktorice osnovnih škola “Pavle Rovinski” i “21. maj” iz Podgorice, Dijana Laković i Leposava Furtula, smatraju da bi medijska pismenost trebala biti obavezni predmet u svim školama u Crnoj Gori. Laković smatra da treba “pojačati pritisak” na prosvjetne vlasti da takvu odluku i donesu.

Da među nastavnicima i nastavnicama vlada veliko interesovanje za predmet pokazuje podatak da je samo u januaru ove godine akreditovanu obuku za ovaj predmet zabvršilo njih 27, te da je slično interesovanje i za naredne tri obuke koje će se organizovati od februara do maja ove godine.

Obuke su dio promocije predmeta u školama koju zajedno realizuju Zavod za školstvo, Institut za medije Crne Gore (IMCG) i Agencija za elektronske medije (AEM).

Pormocijom će biti obuhvaćene 153 škole u sve tri regije u Crnoj Gori, sjevernoj, centralnoj i južnoj.