Institut za medije sa zabrinutošću gleda na istraživanje Balkanske istražvačke mreže- BIRN, koje je u grupu esktremističkih organizacija svrstao i okarakterisao aktivizam koleginica, novinarki Kaćuše Krsmanović i Tanje Pavićević i ocjenjuje da je riječ o targetiranju novinarki, lošoj namjeri i zamjeni teza.

BIRN je u srijedu objavio interaktivnu mapu, istraživanje „Krajnje desni ekstremizam na Balkanu: grupe, trendovi i politička podrška“, kojim je aktivistički angažman novinarki okarakterisao kao “religiozni ekstremizam”, a organizaciju kojoj pripadaju mapirao je među 71 na Balkanu koje propagiraju krajnje desni ekstremizam.

Ne ulazeći u metodologiju i kriterijume po kojoj je aktivizam novinarki naveo autore/ke izvještaja da izvedu takve zaključke, smatramo da se ovakvim kvalifikacijama i to od medija koji promoviše najviše profesionlane standarde, zamjenjuju teze, a kritika crkve pokušava predstaviti kao “religiozni esktremizam”.

Ustav Crne Gore garantuje slobodu misli, savjesti i govora, dodaju u Instiututu, pa je opasno svaku kritiku, pa čak iako je neko smatra neprimjerenom i ostrašćenom, svesti na “ekstremnu”, jer to vodi ka sužavanju slobode govora i cenzuri.

Targetiranje novinarki, samo zato što se kritički odnose prema djelovanju jedne crkvene zajednice u Crnoj Gori, moglo bi ugroziti njihovu bezbjednost i izložiti ih napadu raznih grupacija i pojedinaca, za šta u politički zaoštrenom ambijentu kakav je crnogorski, te uz činjenicu da u poslednje vrijeme svjedočimo porastu napada na novinre/ke, postoji realna opasnost.

Dobra namjera BIRN-a da, kako navode “doprinese izgradnji stabilnog i zdravog društva”, rizikuje da se pretvori u suprotnost.