Institut za medije Crne Gore će u narednom periodu sa još četiri organizacije civilnog društva raditi na podizanju svijesti o štetnosti širenja uvredljivog govora i govora mržnje i dezinformacija, te značaju proaktivnijeg pristupa u prevenciji i suzbijanju ovakvih oblika nedozvoljene i nezakonite komunikacije. Naime, riječ je o sprovođenju projekata podržanih od strane Instituta za medije Crne Gore u okviru konkursa za podršku projektima OCD u Crnoj Gori. Kroz program malih grantova podržani su projekti četiri organizacije: Medijske asocijacije Jugoistočne Evrope, Udruženja lica sa tjelesnim invaliditetom Crne Gore, Nevladino udruženje za podršku djeci i mladima ,,DRUG“ i NVO TNT. Aktivnosti će biti realizovane u više gradova širom Crne Gore.

Kroz sporovođenje projekata i mentorsku podršku biče ojačani kapaciteti organizacija civilnog društva (OCD) da doprinesu  unapređenju prava manjina, razmjeni najboljih praksi, zaštiti ugroženih grupa i poboljšanju međuljudskih odnosa, a sve u cilju  očuvanja i zaštite slobode govora i ljudskih prava u Crnoj Gori. Dodatno, organizacije će usmjeriti svoje aktivnosti ka jačanju otpornosti građana na uticaj govora mržnje, uz poseban fokus na integraciju pripadnika ranjivih grupacija u državi.

Pomenute organizacije će, osim finansijske podrške dobijati kontinuiranu mentorsku podršku u toku sprovođenja projekta. Početak tog vida podrške jeste i radionica koja je održana 30.08.2022. u prostorijama hotela Ramada u Podgorici. Radionici su prisustvovala po 2 člana iz svake organizacije, koji će raditi na sprovođenju projekata. Radionicu su vodile zaposlene u Institutu. Kroz 3 modula radionice koji su obuhvatali programske smjernice, administraciju i vidljivost i finansijsko upravljanje, polaznici su upoznati sa pravilima i procedurama sprovođenja projekata i stavljeni su im na raspolaganje resursi Instituta u tom polju.

Program malih grantova je dio projekta Dijagnoza i terapija slobode izražavanja, govora mržnje i etničkih tenzija je zajednička inicijativa Instituta za medije Crne Gore (IMCG), Centra za demokratiju i ljudska prava (CEDEM) i Ul-info, usmjerena ka jačanju i zagovaranju slobode izražavanja, suzbijanju govora mržnje i smanjenju etničkih tenzija u Crnoj Gori.  Projekat je finansiran od strane Evropske unije kroz Program Evropski instrument za demokratiju i ljudska prava za Crnu Goru 2020, EIDHR, a kofinansiran je od strane Ministarstva javne uprave, digitalnog društva i medija Crne Gore.