Poziv za građane/ke na trening za trenere

u okviru projekta „Saznaj i razaznaj“ koji sprovode

Institut za medije Crne Gore i IREX

Dan objave: 25/7/2022.

Rok: 25/8/2022.

O programu:

Projekat „Saznaj i razaznaj“ (L2D) je program koji doprinosi razvoju medijske pismenosti u Crnoj Gori, uz podršku Ambasade Sjedinjenih Američkih Država. Program je prvenstveno namijenjen obuci odraslih kako bi stekli bazično znanje o medijskoj pismenosti.

Projekat sprovode Institut za medije Crne Gore (IMCG) i IREX.

Ovim pozivom želimo da regrutujemo novu grupu građana sa iskustvom i znanjem o medijskoj pismenosti, o obrazovanju i metodici prenošenja znanja, novinarstvu, faktčekingu, komunikacijama, kako bismo ih obučili da postanu treneri za odrasle za medijsku pismenost.

Tokom trajanja projekta, odabrani polaznici će biti obučeni za trenere a potom i sami držati treninge grupama od 15 do 20 učesnika širom Crne Gore u okviru ovog projekta.

Tražimo građane/ke, koji posjeduju:

 • osnovno razumijevanje medijske pismenosti i žele da savladaju IREX-ovu metodologiju za trenere medijske pismenosti, a da kasnije sami sprovode treninge.
 • znanje i iskustvo iz oblasti novinarstva, faktčekinga, medijske pismenosti, obrazovanja za odrasle, obrazovnih programa, zastupanja, kritičkog mišljenja i razvoja;
 • interesovanje da obučavaju odrasle, sa 30 i više godina, širom Crne Gore a posebno u sjevernom regionu države.

Program se posebno preporučuje nastavnicima/ama osnovnih i srednjih škola koji bi bili zainteresovani da predaju medijsku pismenost (ili je već predaju) u školama.

Podstičemo kvalifikovane kandidate iz svih djelova Crne Gore, sa akcentom na sjever, da se prijave.

Ulaganje u vaše znanje i sposobnosti:

Na osnovu ovog poziva, IMCG će izabrati 30 novih kandidata koji će pohađati besplatnu četvorodnevnu obuku za trenere medijske pismenosti, u organizaciji IMCG i IREX. Obuka za trenere medisjke pismenosti će biti održana u krajem septembra i početkom oktobra i sastojaće se od dva dijela: „online“ i „offline“ – na seminaru, u plaćenom hotelskom smještaju.

IMCG će voditi računa o geografskoj disperziji tokom selekcije kandidata za trenere medijske pismenosti.  Cilj je da 30 selektovanih kandidata dolaze iz sve tri regije Crne Gore.

Mogućnost za angažman:

Izabrani i obučeni kandidati će imati mogućnost da održe najmanje jedan trening tokom 2022. godine i više treninga u narednim godinama, za honorar, u saradnji sa IMCG i IREX.

Tražene kvalifikacije:

Poželjno je da kandidati koji se prijavljuju na ovaj oglas imaju sljedeće kvalifikacije:

 • Univerzitetsku diplomu u oblasti društvenih nauka (novinarstvo, komunikacije, obrazovanje, političke nauke, sociologija, psihologija ili druga primjenjiva grana društvenih nauka).
 • Osnovno razumijevanje medija i informacijske pismenosti, medijske pismenosti, digitalne pismenosti i/ili fekčekinga.
 • Iskustvo u držanju treninga, obučavanju, ili držanju predavanja,
 • Poželjno iskustvo u prenošenju znanja, interaktivnim trening metodama (npr. rad u malim grupama, studije slučaja, kvizovi, demonstracije, itd.) i digitalnim alatkama  (npr. nalozima na društvenim mrežama, putem pretraživanja interneta, itd.).
 • Poželjno je pedagoško znanje.
 • Poželjno je razumijevanje crnogorske medijske scene, obrazovnog sektora i povezanih pitanja.
 • Neophodno je da kandidati koriste Microsoft Office i konferencijske platforme (npr. Zoom i slično tome.)
 • Očekuje se da kandidati imaju sposobnost profesionalne komunikacije, odgovornog ispunjavanja dogovorenih obaveza i pisanog izvještavanja o aktivnostima koje su preuzeli u okviru ovog projekta.

Prijave:

Svi zainteresovani kandidati treba da podnesu CV/radnu biografiju sa naglaskom na znanju i iskustvu relevantnom za ovaj oglas, na email adresu: imcg@mminstitute.org do 25. avgusta 2022. godine.

IMCG zadržava pravo da se obrati kandidatima i zatraži dodatne informacije ukoliko bude potrebno ili da pozove kandidate na intervju.

 • Prilikom izbora trenera i trenerica vodiće se računa o geografskoj, rodnoj, starosnoj izbalansiranosti, uz puno poštovanje svih drugih različitosti.
 • Prednost će biti data kandidatima i kandidatkinjama koji imaju pristup odrasloj populaciji.

Ako imate pitanja ili su vam potrebne dodatne informacije, možete nas kontaktirati na:

tel: +382 20 202 175, 201 345

E-mail: imcg@mminstitute.org

Treneri koji su obučeni po ovom programu u 2021. godinu ne treba da se prijavljuju, biće pozvani da drži treninge zajedno sa novim trenerima, nakon što nova grupa bude obučena.

Ovaj oglas je objavljen u okviru projekta koji je finansiran od strane Američke ambasade. Mišljenja, nalazi i zaključci iz ovog teksta ne odražavaju nužno stavove Sjedinjenih Američkih Država/Stejt dipartmenta.