Trening na temu “Sloboda govora podstiče debatu dok govor mržnje podstiče nasilje”, za predstavnike i predstavnice NVO-a održan je u Podgorici.

O smjernicama za slobodu izražavanja u skladu sa EU standardima i najnovijim praksama Evropskog suda u predmetima slobode govora i danas je govorila Valentina Pavličić, zastupnica Crne Gore pred Evropskim sudom za ljudska prava.

Drugi dio treninga koji je vodila direktorica Instituta za medije, Olivera Nikolić, bio je posvećen slobodi izražavanja i govor mržnje u javnom diskursu, kao i govoru mržnje u crnogorskim medijima i društvenim mrežama.

Na seminaru je učestvovalo 15-ak predstavnika nevladinih organizacija u Crnoj Gori koji su se kroz interaktivan pristup upoznali sa novim presudama Evropskog suda za ljudska prava, ali i standardima kojih se moraju pridržavati mediji.

Trening je dio projekta “Dijagnoza i terapija slobode izražavanja, govora mržnje i etničkih tenzija“, koji Institut za medije CrneGore organizuje u saradnji sa Centrom za demokratiju i ljudska prava (CEDEM) i UL info uz podršku Evropske unije kroz Evropski instrument za demokratiju i ljudska prava (EIDHR) i kofinansiranje od strane Ministarstva javne uprave digitalnog društva imedija.