Petoro studenata novinarstva i društvenih nauka izabrano je da odrade jednomjesečno stažiranje u jednom od partnerskih medija, nakon što su prošli petodnevni trening koji je organizovao Institut za medije.

Uvodni trening održan je od 24. do 28. januara 2022. januara, u Podgorici.

Na konkursu je izabrano ukupno 12 kandidata koji su pohadjali trening a od njih je izabrano petoro, koji će obaviti jednomjesečnu plaćenu praksu, uz mentorstvo urednika, u jednom od partnerskih medija – Vijestima, Monitoru, Pobjedi, Radiju Crne Gore i Gradskoj TV.

U okviru petodnevnog treninga izabrani polaznici su imali prilike da se, kroz predavanja i praktične vježbe, upoznaju sa osnovnim novinarskim formama, etike u novinarstvu, novinarskim standardima, načinima pretrage podataka, verifikacijom izvora, fotoprodukcijom, alatima za provjeru informacija i osnovama mobilnog novinarstva.

Trenerski tim se sastojao od iskusnih novinara, urednika i medijskih profesionalaca. 

Metodologija treninga je bila interaktivna i praktična.

Petodnevni trening i plaćena novinarsku praksu “Prvi korak ka redakciji”, realizovan je u okviru projekta ,,Resursni centar za organizacije civilnog društva-faza II“, koji realizuje Centar za razvoj nevladinih organizacija (CRNVO) u partnerstvu sa NVO Natura i Instutom za medije Crne Gore (IMCG). Projekat finansira Evropska unija, posredstvom Delegacije Evropske unije u Crnoj Gori.