Institut za medije Crne Gore zahtijeva od regulatora, Agencije za elektronske medije, da iskoristi zakonske mogućnosti i ograniči emitovanje Hepi TV na teritoriji Crne Gore, zbog kontinuiranog podsticanja netrpeljivosti, diskriminacije i mržnje i time zaštiti domaći medijski i sveukupni društveni prostor od nezakonitih i štetnih sadržaja.

Posljednji sadržaji emitovani posredstvom Hepi TV vrhunac su profesionalne sramote i udar su na dostojanstvo i integritet pripadnika jedne nacionalnosti i na ženski rod.

Osim kontinuiranog brutalnog targetiranja pojedinaca i grupa iz Crne Gore i proizvodnje mržnje, ova televizija ne ispunjava minimalne profesionalne,novinarske standarde ni za niz drugih tema i time ugrožava pravo javnosti na istinito informisanje.

Hepi TV u produženom trajanju nanosi štetu dezinformišući, manipulišući javnošću, šireći propagandne sadržaje i kreiranjem iskrivljene slike stvarnosti podstiče na neprijateljstvo i netrpljivost. Iako smatramo da je sloboda govora najvažnija vrijednost demokratskog društva, ona ne smije biti zloupotrijebljena na način da ugrožava prava drugih, što je u ovom slučaju potpuno jasno.

Institut za medije, kroz svoja israživanja i na druge načine, ukazuje na zabrinjavajući porast uvredljivog i govora mržnje i poziva sve društvene aktere da učine što je u njihovoj moći da zaštite javni prostor od uvreda, govora mržnje i drugih nezakonitih i štetnih oblika komunikacije, te da omoguće i podstiču na civilizovan i pristojan sadržaj u medijima.

Povećani govor mržnje i njegovo tolerisanje u javnom prostoru je prijetnja demokratiji i ljudskim pravima. Razvijena društva se već odavno bave kako da adekvatno odgovore ovom izazovu. Vjerujemo da će najnovija reforma medijskih zakona i medijska strategija ponuditi odgovor za uspješnu borbu protiv govora mržnje i  dezinformacija.