Učenici srednjih škola iz Crne Gore koji su učestvovali na radionicama medijske pismenosti, koje je tokom 2021. godine, organizovao Institut za medije pripremili su svoj osvrt na temu ,,Važno je provjeravati informacije”.

Autorski tim SMŠ “Danilo Kiš”- Budva: Anastasija Korać, Lara Pejović, Vasilisa Kurilova, Ana Gojković

Živimo u dvadeset i prvom vijeku, u dobu u kom je čovjekov mozak zamijenjen parčetom hard-diska, u vremenu u kom svoje stavove gradimo na osnovu internet sajtova, a svoje vidike i mogućnosti širimo samo apdejtovanjem svog uređaja.

Ono što su mladi na radionici „ČITAJ IZMEĐU REDOVA“ pokušali da postignu jeste uvid u to kako mediji utiču na nas, kako ih možemo bolje razumjeti i ne uzimati uvijek svaku informaciju zdravo za gotovo.

Svi znamo da su danas mediji prisutni u svakom segmentu našeg života i da se ne mogu negirati, ignorisati i zaobilaziti.

U moru netačnih informacija pravo je blago pronaći onu pravu i objektivnu, ali ODAJEMO VAM TAJNU ZA PRONALAŽENJE BLAGA NA INTERNETU. Da, vjerovatno smo zvučali kao kakav kontroverzni i dvosmislen internet naslov. Nažalost, većina današnjih medija izgleda ovako, bez provjerenih informacija i ljudi koji stoje iza njih. Ostaje na nama da pronađemo svoje blago.

Jedan od načina da to postignemo jeste da obratimo pažnju na ove tri stvari:

Izbor riječi – da li nam priča daje samo činjenice ili je pretrpana pridjevima koji bi nas usmjerili da se zauzmemo za određenu stranu

Kontekst – da li nam je data šira slika ili samo jedan dio

Kontrapunkt – da li nam je dato više ili samo jedna perspektiva

Primjer ćemo dati koristeći bajku „Crvenkapa“:

RAZMAŽENA DJEVOJČICA I STARI LOVAC NAPALI VUKA

Juče oko 15 časova, 11-ogodišnja djevojčica i stari lovac napali su jadnog Vuka tokom njegove dremke.

Dok je uživao u svojoj popodnevnoj dremki, jadni Vuk bio je napadnut od strane 11-ogodišnje djevojčice i matorog lovca.

„Kada sam se probudio iz svoje dremke, osjećao sam se veoma čudno – ispostavilo se da je to zbog toga što su mi dvoje ludaka napunili stomak kamenjem!“ kaže Vuk.

Policija javlja kako se još ne zna šta će biti sa parom nasilnika i da li će snositi ikakvu kaznu.

Da li u ovom tekstu možete da uočite neku od ove tri stvari?

Već u naslovu možemo primijetiti zavodeći jezik – „razmažena“ i „stari“, što nas odmah tjera da stanemo na stranu „žrtve“ tj. vuka. Dalje takođe imamo pridjeve poput „matori“, „jadni“ što nas odmah tjera da se sažalimo na Vuka.

U daljem tekstu možemo primijetiti kako nam je dat samo mali komadić priče zbog kojeg ne bi trebali da skačemo u zaključke.

Na kraju, možemo primijetit i da nam je data samo Vukova strana priče što nas tjera da razmislimo o tome zašto nam nije data ni jedna druga perspektiva. Ovu šemu možemo primjenjivati i u stvarnom životu kako bismo lakše primijetili da li su informacije koje dolazi do nas provjerene i istin