Podgorica, 19. novembra 2021. – Da bi osnažili institucije i regulatora, te podstakli profesionalnu samoregulaciju koja će doprinijeti sprečavanju širenja dezinformacija i govora mržnje, Mreža za profesionalizaciju medija Jugoistočne Evrope (SEENPM) odlučila je da pripremi pregled regulatornog i samoregulatornog okvira koji se bazira na pravnim aktima, javno dostupnim podacima nadležnih institucija, odluka regulatornih i samoregulatornih tijela te relevatnim istraživanjima domaćih i međunarodnih organizacija.  

Na osnovu jedinstvene metodologije, koju je kreirao Mirovni institut iz Ljubljane (Slovenija), istraživači su u zemljama Zapadnog Balkana i Evropske unije analizirali regulatorni okvir (propise, njihovu primjenu i preduzete mjere za suzbijanje dezinformacija i govora mržnje) te identifikovali dobre prakse i inicijative samoregulatornih tijela koje doprinose smanjenju ovog problema.  

Pregled regulatornog i samoregulatornog okvira predstavlja osnovu za dalju javnu raspravu o dobrim praksama i efikasnim mjerama protiv širenja dezinformacija i govora mržnje. 

Da bi doprinio unapređenju legislative i njenoj boljoj primjeni, te sprečavanju širenja dezinformacija i govora mržnje, Institut za medije Crne Gore je, na osnovu ovog urađenog pregleda, izradio listu preporuka za donosioce odluka, medijsku zajednicu i civilni sektor.

Pregled je urađen u okviru projekta „SNAŽNI – Mediji bez mržnje i dezinformacija“, koji finansira Evropska unija, a u Crnoj Gori ga sprovodi Institut za medije.

Publikacija na crnogorskom jeziku je dostupna ovdje.

Publikacija na engleskom jeziku je dostupna ovdje.