Učenici srednjih škola iz Crne Gore koji su učestvovali na radionicama medijske pismenosti, koje je tokom 2021. godine, organizovao Institut za medije pripremili su svoj osvrt na temu ,,Važno je provjeravati informacije”.

Autorski tim: Učenice Srednje mješovite škole „Golubovci“- Darija Šćekić, Milena Vuletić, Anđela Anđušić

Podgorica, 19. novembra 2021. – Mediji su svuda oko nas i predstavljaju mnogo više od klasičnih prenosilaca informacija. Nesporno je da se mogu iskoristiti kao univerzalni izvor znanja ili kao podstrekači mašte i razmišljanja. Međutim, kako oni ne bi iskoristili nas, važno je da mudro biramo i kritički vrednujemo sadržaje sa kojima se susrijećemo.

Iskustvo stečeno na radionicama Medijske pismenosti omogućilo nam je da znanje o prepoznavanju činjenica, plasiranju informacija i dezinformacija, iskoristimo u daljem radu.

Zainteresovane za ekologiju i svjesne njenog značaja, istaživale smo na ove teme i naišle na različite vrste sadržaja. Posebnu pažnju su nam privukle vijesti o presušivanju Biogradskog jezera.  Sam naslov, kao i njegove karakteristike,veličina, prirodne pojave i godišnje doba kada je vijest nastala, bili su elementi za podsticanje sumnje i ukazivanje na netačnost sadržaja. Prepoznale smo da nisu u pitanju činjenice, već nedovoljno utemeljeni i poluistiniti sadžaji, odnosno dezinformacije predvođene clikbait-om. Izostali su potpuni i tačni odgovori na pitanja KO? ŠTA? KADA? GDJE? i KAKO?