PIŠU: T. Đurnić, D. Bogdanović

Podgorica, 11. novembra 2021. – Moje dijete je vakcinisano sa MMR vakcinom kada je imalo pune dvije godine, kada je već prohodalo i progovorilo. Dječak je 2013. godine, tada se već uveliko govorilo da ta vakcina izaziva autizam kod djece. Odlučila sam da se vakciniše nakon iscrpnog razgovora sa pedijatricom i nakon, što je još važnije, detaljnjog pregleda djeteta prije primanja vakcine”, ispričala nam je jedna majka svoje iskustvo.

Kako dodaje, radi svake sigurnosti je sačekala da dijete progovori i prohoda. Kaže da je strah bio jači od spoznaje da na taj način može ugroziti dijete , koje može dobiti neku od bolesti od kojih štiti ta vakcina.

Ovo je samo jedna od priča uplašenih majki. Sigurno da nema nikoga ko nije makar od komšinice čuo da MMR vakcine izazivaju autizam kod djece. E sad, ima onih koji ne povjeruju u takve tvrdnje. Ali ima, sve više, roditelja u Crnoj Gori koji zbog toga ne vakcinišu svoje dijete. Ili ga vakcinišu kasnije nego što treba. Kao naša sagovornica.

Istraživanje UNICEF-a iz marta ove godine pokazuje da skoro trećina građana Crne Gore, njih 29 odsto, vjeruje u teoriju zavjere da ljekari i vlada i dalje žele da vakcinišu djecu iako znaju da vakcine izazivaju autizam i druge psihološke poremećaje. U tu teoriju zavjere češće vjeruju roditelji koji ne vjeruju ljekaru svog djeteta i koji kažu da, kada bi danas dobli bebu, ne bi željeli da ona primi MMR vakcinu.

Ova vakcina se prima sa navršenih 12 do 15 mjeseci i štiti od tri virusne bolesti: malih boginja (morbilli), crvenke (rubelle) i zaušaka (mumpsa).

Prema riječima epidemiološkinje Milene Popivić Samardžić, sva djeca rođena 2020. godine još nisu stekla uslov za vakcinaciju, ali od njih 5962 koliko ih ima tu mogućnost, MMR vakcinu primilo je samo 572 njih.

Ona kaže da su ove brojke vakcinisanih vrlo niske i zabrinjavajuće, te da iako je vakcina jedna od najistraženijih na svijetu, dezinformacije o njoj navele su mnoge roditelje da se ipak odluče da ne vakcinišu svoju djecu.

“Infodemija je sve prisutnija uglavnom na društvenim mrežama i utiče na porast oklijevanja i straha kod roditelja”, kazala je ona.

Stručnjaci uporno upozoravaju da zbog niskog obuhvata djece koja su vakcinisana MMR vakcinom može doći do epidemije malih boginja.

 “Ova epidemija bila bi najopasnija po djecu mlađu od dvije godine pošto su najozbiljnije komplikacije malih boginja vezane upravo za ovaj uzrast. Tolika pažnja iz stručnih krugova se skreće na male boginje zato što se radi o jednoj od najkontagioznijih zaraznih bolesti kod koje čak 30% zaraženih razvija komplikacije bolesti počev od upale uha (kod jednog od 10) do pneumonije (kod jednog od 20), do encefalitisa (kod jednog od 1000)”, rekla je Popović Samardžić.

Glavni i odgovorni urednik Fake News tragača, Stefan Janjić, kazao je da su dezinformacije o MMR vakcinama bile vidljive i prethodnih godina i da su samo pripremale teren za ono što živimo danas, a to je “potpuno nepovjerenje u nauku u vremenu pandemije, kada je nauka jedina koja može da ponudi rješenje”.

“ Dezinformacije o MMR vakcinama imale su izuzetno dobar PR i gađale su pravo u metu, izazivajući strah roditelja da će vakcinisanjem ugroziti zdravlje svog djeteta, a zapravo je obratno – ugroziće ga eskiviranjem vakcine i vjerovanjem u besmislice s interneta. Antivakserskoj kampanji priključio se i veliki broj javnih ličnosti, koje su se kasnije branile svoje neutemeljene stavove pravom na kritičko mišljenje”, kazao je on.

Janjić kaže da smo sada u poziciji da se ponovo susrećemo s bolestima za koje smo mislili da smo ih kao društvo ostavili u prošlosti.

“Uz to, roditelji počinju da traže alternativna rešenja za provjerene medicinske metode, posebno ako alternativno rješenje naoko djeluje „prirodnije“ od vakcine. Tako su u različitim roditeljskim Fejsbuk grupama davani savjeti da se MMR vakcina zamjeni aspirinom, kašom od bokvice, pa čak i kašikom Domestosa”, kazao je Janjić.

On je naveo i to da se pseudonaučne teorije lako mogu razlikovati po šteti koju izazivaju.

“Teorija zemlje kao ravne ploče, na primjer, jednako je neutemeljena kao i teorija o autizmu koji nastaje kao posljedica vakcinacije, ali zbog teorije ravne ploče niko neće izgubiti zdravlje ili život”, istakao je Janjić.

On se osvrnuo i na medije koji nerijetko šire ovakve vrste dezinformacija, rekavši da dobro novinarsko načelo „neka se čuje i druga strana“ ne treba zloupotrebljavati, pogotovo ako „druga strana“ nije kompetentna da komenteriše određenu temu ili ima nedvosmisleno manipulativne namjere.

“Ne možemo od svake teme praviti debatu „za i protiv“, što mediji često rade. U jednu TV emisiju u Srbiji se tako se pozivaju virusolog sa impozantnom biografijom i samoprozvani ljekar s Jutjuba, a u takvoj „debati“ pobjednički utisak ne ostavlja onaj ko raspolaže većim znanjem, već onaj ko je glasniji, borbeniji, šarmantniji. Šarlatani su postali izuzetno izverzirani i znaju kako oblikovati određene poruke tako da ih publika prihvati. Takvim ljudima ne treba davati ni sekund publiciteta u mejnstrim medijima, budući da ga već i suviše imaju na društvenim mrežama” rekao je Janjić.

Kristina Mihajlović iz Udruženja Roditelji kazala je da su im se za pomoć često obraćali roditelji koji su se dvoumili da li da vakcinišu svoju djecu.

“Radili smo i različite vrste okupljanja sa roditeljima, sa kojima su razgovarali epidemiolozi, pedijatri… Na taj način smo željeli da im omogućimo da pitaju sve ono što ih interesuje, jer se inače žale da ne mogu da dobiju kao informaciju od izabranih pedijatara s obzirom na kratko vrijeme koje kod njih provedu”, rekla je Mihajlović.

Ona kaže da podaci pokazuju da je stanje sada već prilično alarmantno. “Mora se djelovati iz više uglova, upravo da bi se širila svijest roditelja o potrebi vakcinacije”, dodala je ona.

Za one koji još uvijek ne znaju. Dezinformaciju da MMR vakcina izaziva autizam je  potekla od engleskog gastroenterologa Endrua Vejkfilda, koji je devedesetih godina prošlog vijeka, prilikom prikaza 12 pacijenata, utvrdio da određena vakcina dovodi do promjena u crijevima koje za posljedicu imaju povećanu propustljivost crijeva za razne štetne sastojke iz hrane i okruženja.

Kasnije se ispostavilo da je doktor Vejkfild tokom sprovođenja svog rada imao značajnu direktnu finansijsku korist, kao i da je nekoliko mjeseci prije studije registrovao sopstvenu vakcinu protiv iste bolesti kao vakcinu koju je optužio da je štetna.

Dokazano je da se radilo o „nečasnom i neodgovornom objavljivanju istraživanja”, koje je za posljedicu imalo da naučni časopis The Lancet javno povuče članak, uz napomenu da su podaci i određeni elementi rada bili izmišljeni i falsifikovani.

No, sve to nije imalo pretjeranog efekta. Ovo je jedan od najboljih primjera kako se dezinformacije šire i oblikuju svijest ljudi. Pa čak i na uštrb zdravlja djece.

Ovaj članak je urađen uz finansijsku podršku  Nacionalne zadužbine za demokratiju. Sadržaj je isključivo odgovornost autora i izdavača Instituta za medije Crne Gore i nužno ne odražava stavove donatora.