Podgorica, 25. oktobra 2021. – Povodom svjetske nedjelje medijske pismenosti koja se obilježava od 25. do 31. oktobra, Institut za medije Crne Gore objavljuje kratke video forme u kojima su vizuelizovani termini iz rječnika medijske pismenosti.

Termine podcast, live stream, objektiv, filmski plan, layout, cookies i cloud odabrali su i na kreativan način prikazali studenti master studija Fakulteta dramskih umjetnosti Zvonimir Grujić i Fakulteta likovnih umjetnosti Ana Mitrović.

Autori su željeli vizuelno da prikažu termine iz rječnika medijske pismenosti koje mladi sve češće koriste, a da sa sigurnošću ne znaju njihovo pravo značenje.

Prvi dio rječnika medijske pismenosti objavljen je u prvoj polovini 2021. godine kako bi učenike gimnazija iz Crne Gore motivisali da odaberu medijsku pismenost kao izborni predmet.

Videa su dostupna na Jutjub kanalu IMCG >>>

Rječnik je urađen u okviru projekta ,,Čitaj između redova 2” koji finansira Ambasada SAD u Crnoj Gori.

Ovo je jedna od brojnih aktivnosti Instituta za medije Crne Gore koji intenzivno radi na promociji medijske pismenosti među mladima i zagovara da medijska pismenost bude obavezan izborni predmet u svim srednjim i osnovnim školama u Crnoj Gori. Takođe, kroz edukaciju odraslih, nastoji da društvenu ulogu i značaj medija približi što većem broju građana kako bi razvili svijet o važnosti prepoznavanja dezinformacija u odnosu na činjenice i profesionalno novinarstvo.