Frensis Hogen, bivša menadžerka u Fejsbuku koja je dobila status zviždačice pošto je u objavila interna dokumenta iz kompanije, kazala je pred američkim Kongresom da proizvodi giganta društvenih mreža škode djeci i podstiču podjele dok uprava odbija da sprovede promjene jer stavlja profit ispred bezbjednosti.

Hogenova je u svjedočenju pred Odborom Senata za zaštitu potrošača optužila kompaniju da je svjesna očigledne štete koju nano si pojedinim tinejdžerima preko Instagrama i da nije iskrena u svojoj javnoj borbi protiv mržnje i dezinformacija.

,,Trenutno nema nikoga ko bi mogao da pozove Marka Zakerberga na odgovornost. Iznad Marka ne postoji niko”, rekla je ona na saslušanju održanom dan pošto su Fejsbuk i druge platforme uključujući i Instagram bila blokirane više sati.

Hogenova je prvo anonimno istupila sa optužbama protiv Fejsbuka, potkrijepljenim desetinama hiljada stranica internih dokumenata koje je tajno kopirala prije nego što je napustila posao u timu za građanski integritet.

Nakon što su nedavni izvještaji u Vol strit žurnalu zasnovani na dokumentima koje je proslijedila listu odjeknuli u javnosti, ona je u emisiji 60 minuta koji je u nedjelju veče emitovan na CBS, otkrila da ona stoji iza curenja podataka.

U člancima u Vol strit žurnalu navodi se da je kompanija izmjenom algoritama za sadržaj doprinijela polarizaciji, da nije preduzela korake za suzbijanje protivljenu vakcinaciji i da je svjesna da Instagram škodi mentalnom zdravlju tinejdžerki. ,,Postojali su konflikti interesa između onoga što je dobro za javnost i onoga što je dobro za Fejsbuk”, kazala je Hogenova tokom intervjua za CBS: ,,I Fejsbuk je iznova i iznova birao svoje interese i zaradu”, rekla je ona.