U okviru projekta „Saznaj i razaznaj“ koji sprovode

Institut za medije Crne Gore i IREX

Dan objave: 14/9/2021.

Rok: 22/9/2021.

Mogućnost za angažman

Projekat „Saznaj i razaznaj“ (L2D) je program koji doprinosi razvoju medijske pismenosti u Crnoj Gori, uz podršku Ambasade Sjedinjenih Američkih Država. Program je prvenstveno namjenjen obuci odraslih (30+) kako bi stekli bazično znanje o medijskoj pismenosti.

Projekat sprovode Institut za medije Crne Gore (IMCG) i IREX.

Ovim pozivom želimo da regrutujemo grupu građana sa iskustvom i znanjem o medijskoj pismenosti, o obrazovanju i metodici prenošenja znanja, novinarstvu, faktčekingu (alatima za provjeru informacija), komunikacijama, kako bismo ih obučili da postanu treneri za odrasle za medijsku pismenost. Tokom trajanja našeg projekta oni će biti obučeni za trenere a potom i sami držati treninge grupama od 15-20 učesnika.

Tražimo:

  • Građane sa osnovnim razumijevanjem medijske pismenosti, koji žele da na našem treningu savladaju IREX-ovu metodologiju za trenere a da kasnije sami sprovode treninge.
  • Građane sa znanjem i iskustvom o novinarstvu, faktčekingu, medijskoj pismenosti, obrazovanju za odrasle, obrazovnim programima, zastupanju, kritičkom mišljenju i razvoju;
  • Građane koji su zainteresovani da obučavaju odrasle, sa 30 i više godina, širom Crne Gore, a posebno u sjevernom regionu države.

Na osnovu ovog poziva, IMCG će izabrati deset kandidata koji će biti obučeni na treningu koji će organizovati IMCG i IREX. Četvorodnevni trening za trenere će biti održan od 1-4. oktobra 2021. godine i sastojaće se od dva dijela: „onlajn“, i „oflajn“ . Seminar će se održati u hotelu van Podgorice, o čemu ćemo učesnike naknadno obavijestiti. Troškove seminara pokriće  IMCG i IREX.

Od navedenih deset kandidata, IMCG će regrutovati pet građana iz Podgorice i pet građana najmanje tri druga grada, sa fokusom na sjever Crne Gore.

Izabrani i obučeni kandidati će imati mogućnost da održe najmanje jedan trening tokom 2021. godine i više treninga tokom 2022, u saradnji sa IMCG i IREX.

Tražene kvalifikacije

Poželjno je da kandidati koji se prijavljuju na ovaj oglas imaju sljedeće kvalifikacije:

  • Univerzitetsku diplomu u oblasti društvenih nauka (novinarstvo, komunikacije, obrazovanje, političke nauke, sociologija, psihologija ili druga grana društvenih nauka ekvivalentna tome).
  • Osnovno razumijevanje medija i informacijske pismenosti, medijske pismenosti, digitalne pismenosti i/ili fekčekinga.
  • Određeno iskustvo u držanju treninga, obučavanju, ili držanju predavanja,
  • Poželjno je iskustvo u prenošenju znanja, interaktivnim trening metodama (npr. rad u malim grupama, studije slučaja, kvizovi, demonstracije, itd.) i digitalnim alatkama  (npr. nalozima na društvenim mrežama, putem pretraživanja interneta, itd.).
  • Poželjno je pedagoško znanje.
  • Poželjno je razumijevanje crnogorske medijske scene, obrazovnog sektora i povezanih pitanja.
  • Neophodno je da kandidati koriste Microsoft Office i konferencijske platforme (npr. Zoom i slično tome.)
  • Očekuje se da kandidati imaju sposobnost profesionalne komunikacije, odogovornog ispunjavanja dogovorenih obaveza i pisanog izvještavanja o aktivnostima koje su preuzeli u okviru ovog projekta.

Prijave:

Svi zainteresovani kandidati treba da podnesu CV/radnu biografiju sa naglaskom na znanju i iskustvu relevatnom za ovaj oglas, na email adresu: imcg@mminstitute.org do 22. septembra 2021. godine.

IMCG zadržava pravo da se obrati kandidatima i zatraži dodatne informacije ukoliko bude potrebno ili da pozove kandidate na intervju.

Ako imate pitanja ili su vam potrebne dodatne informacije, možete nas kontaktirati na:

tel: +382 20 202 175, 201 345

E-mail: imcg@mminstitute.org

Ovaj oglas je objavljen u okviru projekta koji je finansiran od strane Američke ambasade. Mišljenja, nalazi i zaključci iz ovog teksta ne odražavaju nužno stavove Sjedinjenih Američkih Država/Stejt dipartmenta.