Institut za medije Crne Gore (IMCG), kao inicijator ideje, dobio je podršku Ministarstva prosvjete da se u osnovne škole uvede predmet medijska pismenost i time im omogući da od 2022/2023. školske godine odgovornije i kvalitetnije upravljaju informacijama koje dobijaju sa Interneta.

 Kao odgovor na inicijativu Instituta i Nacionalne koalicije za medijsku pismenost o uvođenju  izbornog predmeta medijske pismenosti u sve škole u Crnoj Gori, Ministarstvo je u četvrtak odgovarajući na poslaničko pitanje, saopštilo da takav plan postoji za osnovne škole od školske 2022/2023.godine, što je pomak u odnosu na postojeće stanje.

 Ministarstvo je nas, kao inicijatore, istovremeno uputilo na relevantne donosioce odluka u Zavodu za školstvo i u Nacionalnom savjetu za opšte obrazovanje da pronađu način da medijsko obrazovanje učine dostupnim i učenicima srednjih stručnih škola.

 Uvjereni da obrazovanje ne smije biti prlivilegija bilo koje grupe, te da nadležni uviđaju da bi obrazovne politke trebale da prate duh vremena u kom je medijska pismenost jedna od elementarnih  vještina, Institut za medije se tokom jula obratio Zavodu za školstvo sa inicijativom da medijska pismenost bude obavezni izborni predmet u svim osnovnom i srednjim školama u Crnoj Gori. Trenutno, taj predmet mogu da biraju samo učenici gimnazija, što je svega 30% srednjoškolske populacije.

Prema proceduri, konačnu riječ o inicijativi za uvođenje predmeta daje Nacionalni savjet za obrazovanje, uzimajući u obzir mišljenje  Zavoda za školstvo.

 Institut za medije se nada da ove institucije prepoznaju da je medijsko obrazovanje odgovor na tehnološki napredak, opštu digitalizaciju i snažno uvećanje broja informacija (infodemija) i izražava očekivanje da će uskoro formalizovati načelni plan i donijeti odluku o uvođenju izbornog predmeta medijska pismenost u sve osnovne, ali i srednje stručne škole.

 Takva odluka je šansa da mlade ljude, ,„digitalne urođenike“, učinimo spremnijim za izazove koje dolaze sa interneta i da vještije i odgovornije upravljaju ogromnom količinom informacija kojima su danas izloženi, bez obzira koje će školovanje izabrati i čime će se baviti u budućnosti.  

 Uvođenjem predmeta medijska pismenost u sve škole i Crna Gora bi bila pozicionirana u red onih zemalja koje strateški promišljaju na izazove digitalnog društva kao što su kampanje laži, dezinformacija, govora mržnje , a kojim obiliju medijske platforme, i odgovorila bi obrazovanjem, a ne zabranama i ograničenjima ljudskih prava i sloboda. 

 Institut za medije zajedno sa grupom entuzijasta, profesora srednjih škola, univerziteta, predstavnika obrazovnih institucija, novinara, civilnih aktivista, godinama radi na jačanju medijskog obrazovanja i koristi priliku da se i na ovaj način zahvali svima njima na nesebičnom zalaganju za obrazovanije i sposobnije društvo. Zahvalnost dugujemo i EU i Ambasadi SAD u Podgorici koje u kontinuitetu kroz razne programe podržavaju jačanje profesionalnog novinarstva i kritičke svijesti kod građana.