Tolerancija i kultura dijaloga je minimum koji kao društvo moramo da naučimo i njegujemo, inače upadamo u problem radikalizacije javnog prostora čije posljedice su opasne, upozorili su danas učesnici tribune ,,Za mržnju nemam ti kad” održane u galeriji Centra za kulturu,,Vojislav Bulatović Strunjo”, u Bijelom Polju.

Skup je organizovao Institut za medije Crne Gore u okviru inicijative ,,Čitaj između redova”, koji je podržala Ambasada SAD u Podgorici, uokviru programa podrške profesionalizaciji medija 2020. godine.

Govornici su se saglasili u stavu da su loše komunikacijske prakse u porastu, da tome doprinose političari, mediji i društvene mreže koji ,,profitiraju” na podjelama i razlikama.

Istoričar Edin Smailović, programska koordinatorka Instituta za medije Dina Bajramspahić i novinarka Milena Bubanja-Obradović su konstatovali porast uvredljivog i govora mržnje i ocijenili da je obrazovanje,,neizostavan” put ka kreiranju društvene otpornosti na takve sadržaje i loše komunikacijske prake.

,,Vulgarizacija jezika, radikalizacija javnog prostora i narativa, zamijenila je jezik činjenica i argumenata…Ako nas škola ne nauči šta su pravi izvori i ne pruži nam strukturu, onda ćemo medijske poruke i internet koristiti da boravimo u medijskim balonima istomišljenika, što je potencijalno predvorje nasilja”, ukazala je Bajramspahić uz apel državnim isnstitucijama da se sistemski pozabave ovim pitanjima.

Milena Bubanja-Obradović je ocijenila da su profesionalnih standardi u padu, da čak i tradicionalni mediji govore jezikom polova I zauzimanjem strana.Navela je da su mogućnosti internet neograničene, ali da ih treba kanalisati medijskim obrazovanjem, kakobi se taj resurs koristio za lično i društveno dobro.

Istoričar Edin Smailović je saglasan da je jačanje medijskog obrazovanja neophodno, ali smatra da je preambiciozno u ovom trenutku očekivati da će ono zaživjeti u Crnoj Gori.

Ukazao je da je nephodna kontinuirana edukacija kadra, koga, kako ocjenjuje, trenutno u Crnoj Gori nema, kako bi se ,,odgovorilo nazabrinjavajuću društvene trendove, poput istorijskog revizionizma i fašizacije društva”. ,,Kada se god trebalo ukrcati u neku brod za napredak, tu se Crna Gora ukrcavala posljednja, ili su je ukrcavali”, rekao je Smailović.

Na skupu je bilo riječi i o uticaju aktuelnih društvenih dešavanja na stavove mladih i njihovo ,,skliznuće” u konzervativizam, te o pojačanom verbalnom nasilju nad ženama u javnom prostoru.

Panelu je prethodio razgovor sa predstavnicima 33 osnovne i srednje škole u Crnoj Gori, kojima je predočena inicijativa Nacionalne koalicije za medijsku pismenost kojom se od Ministarstva prosvjetetraži da donese odluke o tome da učenici svih osnovnih i srednjih škola u Crnoj Gori izučavaju medijsko-informacionu pismenost kao obavezni izborni program. Takva mogućnost je za sada data samo učenicima gimnazija.

Ovaj tekst je izrađen u okviru projekta ,,Čitaj između redova”, koji sprovodi Institut za medije Crne Gore uz finansijsku podršku Ambasade SAD u Podgorici kroz Program podrške profesionalizaciji medija za 2020. godinu. Mišljenja, nalazi, zaključci ili preporuke koji su ovdje izneseni su stav autora i ne odražavaju nužno stav Stejt departmenta/Vlade SAD.