U okviru regionalne inicijative ,,SNAŽNI – Mediji bez mržnje i dezinformacija” sprovodiće se inicijative za očuvanje slobode medija

Podgorica – Institut za medije Crne Gore (IMCG) potpisao je ugovor sa predstavnicima četiri organizacije civilnog društva koje su predložile najbolje projektne predloge za promociju medijske i informacione pismenosti u malim gradovima i ruralnim područjima u Crnoj Gori.

Dobitnici projekata su nevladine organizacije:

–          Bjelopoljskih demokratski centar

–          Inicijativa mladih sa invaliditetom Boke

–          Kompas – Centar sa informisanje i savjetovanje mladih

–          Nova – Centar za feminističku kulturu

Poziv za podnošenje prijedloga projekata je dio regionalnog projekta ,,SNAŽNI – Mediji bez mržnje i dezinformacija”, koji se, uz podršku Evropske unije realizuje u Albaniji, Bosni i Hercegovini, Crnoj Gori, na Kosovu, u Sjevernoj Makedoniji, Srbiji i Turskoj.

Poziv za podnošenje prijedloga projekata raspisan je u septembru 2020. godine kada su projektnu ideju za očuvanje i zaštitu slobode medija podnijele 23 organizacije civilnog društva iz Crne Gore.

Nakon prve faze evaluacije, tročlani nacionalni odbor za ocjenjivanje (eksterne evaluatorke Biljana Maslovarić i Dušanka Popović, i u ime IMCG Milica Bogdanović) odlučio je da 14 organizacija nastavi takmičenje kroz podnošenje cjelovite aplikacije. U drugoj fazi evaluacije, vodeći se ciljevima poziva, te regionalnom zastupljenošću i specifičnošću ciljnih grupa sa kojima rade OCD, izabrane su četiri najbolje aplikacije.

Nacionalna koordinatorka projekta ,,SNAŽNI – Mediji bez mržnje i dezinformacija“ Milica Bogdanović, kazala je da je, osim sprovedenih istraživanja u oblasti medija, ovaj trogodišnji projekat fokusiran i na jačanje kapaciteta nevladinih organizacija za promociju medijske pismenosti na lokalnom nivou.

,,Kroz lokalne inicijative u kojima direktno radite sa mladim ljudima sa juga i sa sjevera Crne Gore, promovisaćete građanske vrijednosti i pomoći ćete nam da progresivne ideje za koje se zalaže Institut za medije Crne Gore stignu do što većeg broja ljudi“, kazala je ona.

Eksterne evaluatorke Biljana Maslovarić i Dušanka Popović kazale su da je proces selekcije bio izuzetno zahtjevan jer su predložene projektne ideje bile kvalitetne i važne za civilno društvo.

Dobitnici će projekte vrijedne do devet hiljada eura sprovoditi u malim gradovima i ruralnim oblastima Crne Gore, u narednih 10 mjeseci.

Detaljan pregled odborenih projekata je dostupan ovdje >>>

Projekat ,,SNAŽNI – Mediji bez mržnje i dezinformacija“ finansira Evropska unija i kofinansira Ministarstvo javne uprave, digitalnog društva i medija Crne Gore.